Ubijeni špijun Litvinenko povezao je Putina s organiziranim kriminalom

Ubijeni špijun Litvinenko povezao je Putina s organiziranim kriminalom

Foto: FAH

ALEKSANDAR LITVINENKO, bivši ruski špijun ubijen polonijem u Londonu, smatrao je da Vladimir Putin nema moći za iskorjenjivanje korupcije u ruskoj sigurnosnoj agenciji i da je povezan s organiziranim kriminalom, rekla je danas Litvinenkova udovica.

U iskazu u sklopu istrage na londonskom Visokom sudu o smrti bivšeg špijuna, Marina Litvinenko rekla je da je njezin muž razloge za svoju zabrinutost 1998. iznio Putinu, koji je tada bio na čelu Savezne sigurnosne službe (FSB), nasljednice sovjetskog KGB-a.

Marina Litvinenko rekla je da Putin, koji će 31.12.1999. postati ruski predsjednik, nije učinio ništa i da je nedugo nakon iskazivanja zabrinutosti sam Litvinenko postao predmet istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saša (kako je Litvinenka zvala obitelj) je rekao da to nije bio nimalo dobar sastanak jer ne vjeruje njegovim (Putinovim) profesionalnim vještinama i ne vjeruje da može izazvati bilo kakve promjene", rekla je.

Litvinenko, koji je bio pripadnik postrojbe KGB-a, a potom i FSB-a, koja se bavila organiziranim kriminalom, sumnjao je u Putina jer je on postao ravnatelj KGB-a bez ikakvog "terenskog rada", rekla je Marina Litvinenko (52). U istrazi je Litvinenko navodno rekao kako je policiji otkrio da je Putin, koji je bio sovjetski špijun u Istočnoj Njemačkoj, naredio njegovo ubojstvo, što ruska vlada ustrajno odbacuje kao tlapnju.

Putin je 1994. postao prvi zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga, a Litvinenko je vjerovao da se on tada povezao s kriminalnim skupinama koje su nakon urušavanja SSSR-a 1991. nicale kao gljive poslije kiše.

"Saša je vjerovao da je on, na položaju dogradonačelnika Sankt Peterburga, bio uključen u neke kriminalne veze", rekla je Marina Litvinenko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara