Ubojstvo Jamesa Foleya prvi teroristički napad IS-a na SAD?

Screenshot: YouTube

UBOJSTVO američkog novinara Jamesa Foleya, za koje su odgovornost preuzeli džihadistički ekstremisti Islamske države (IS), njihov je prvi teroristički napad na Sjedinjene Države, rekao je bivši dužnosnik CIA-e, a američke su vlasti potvrdile autentičnost snimke Foleyeva ubojstva.

"Džihadistička skupina koja je objavila video snimku odrubljivanja glave Jamesa Foleya, u kojem se smrću prijeti i drugom američkom taocu, pokušava zastrašiti Sjedinjene Države i natjerati ih da prekinu američke zračne napade na IS u Iraku", naglasio je Michael Morell, drugi čovjek CIA-e i privremeni direktor između 2012. i 2013.

Od 8. kolovoza SAD su izvele više desetaka zračnih napada i uništila topništvo i vozila IS. Ta bombardiranja su omogućila iračkim i kurdskim snagama da preuzmu najveću branu Iraka, blizu Mosula, navodi Pentagon.

"Definicija terorizma je političko nasilje, nasilje kojem je svrha političko djelovanje. Moramo obilježiti taj datum jer je to prvi teroristički napad IS na SAD", naglasio je Morell.

Priljev europskih boraca koji se dolaze boriti na strani IS u Siriji i Iraku izaziva strahovanja vlasti da će ti aktivisti upotrijebiti svoje zapadne putovnice za napade na mete u Europi i SAD-u.

Maskirani ubojica Jamesa Foleya govorio je savršenim engleskim s britanskim naglaskom u video snimci objavljenoj u utorak, a britanska policija analizira njegov glas.

YouTube je objasnio u srijedu da je jedino što može poduzeti blokirati video snimku kada ju na nju upozore korisnici i u slučaju da krši pravila zajednice. Kad korisnici upozore na neku snimku, snimku pregledaju naše ekipe koje rade 24 sata dnevno svih sedam dana tjedno, a odluka se brzo primjenjuje, dodaje se.

YouTube je odbio komentirati slučaj video-snimke pogubljenja novinara Jamesa Foleya, koja je u srijedu poslijepodne pregledana 67.000 puta.

Uklanjamo video-snimke koje sadrže nasilje, govor mržnje i poticanja na nasilje, kada nas na njih upozore korisnici. Također blokiramo račune koje su registirali članovi stranih terorističkih skupina, precizirao je glasnogovornik YouTubea.

Američka savezna policija je ocijenila da je ta videosnimka autentična, navodi GlobalPost, internetska stranica za koju je Foley radio.

FBI je obznanio u srijedu ujutro obitelji Foley da smatraju da je video snimka autentična. FBI nastavlja dužu proceduru službene potvrde autentičnosti, dodaje GlobalPost na svojoj stranici.

I Bijela Kuća je u srijedu potvrdila autentičnost video-snimke ubojstva Jamesa Foleya.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara