Udruga Franak: Vujčić laže i huška građane na dužnike u švicarcima

Udruga Franak: Vujčić laže i huška građane na dužnike u švicarcima

Foto: FAH

UDRUGA Franak danas se putem službene Facebook stranice osvrnula na jučerašnje priopćenje Hrvatske narodne banke. Iz Franka su poručili kako guverner Vujčić iznosi neistine te kako huška hrvatske građane na dužnike u švicarskim francima.

Priopćenje udruge Franak prenosimo u cijelosti.

HNB - Hrvatska narodna banka?

Treba li što reći na priopćenje HNB-a? Naravno. Već govorimo u medijima da je guverner iznosio neistine. Pogotovo smo ogorčeni na strašenje i huškanje ostalih građana na CHF dužnike jer ćemo mi navodno biti krivi za mogući slom države. Naprotiv, odgovorno tvrdimo da ćemo upravo mi pomoći napokon da država postane monetarno neovisna i da se potakne potrošnja građana i da se nešto PDV-a uplati u blagajnu ove države. Novci koji su nam protupravno oduzeti odlaze u ekstra profite banaka, a onaj dio koji i ide u optjecaj putem kredita banaka, banke vrlo lako odobravaju samo u slučaju kupovine stranih proizvoda (npr. automobili, sukob interesa - inozemni proizvodi - inozemne banke), dok je jednom obrtniku ili gospodarstveniku gotovo znanstvena fantastika dobiti kreditna sredstva za razvoj svoje profesije a u službi razvoja cjelokupnog gospodarstva.

Nekoliko naših ekonomskih stručnjaka već radi na tome da se demantira sadržaj jučerašnjeg priopćenja HNB-a. Također smo dobili puno reakcija i drugih stručnjaka, koje ćemo ovdje objavljivati kontinuirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo više trpjeti ilegalna ponašanja institucija"

Angažirali smo i pravnu struku Udruge Franak, kako bi se preispitalo i pravno testiralo dosadašnje ponašanje HNB-a u slučaju "Franak" te ponašanje i fizičkih odgovornih osoba u pravnoj osobi za isti slučaj, a kako bi smo poduzeli konkretne pravne mjere. Udruga franak više neće trpjeti nezakonita ponašanja institucija ove države ni nezakonita ponašanja odgovornih ljudi na čelu spomenutih institucija.

Napominjemo još jednom dosadašnje propuste Hrvatske narodne banke:
- Propust zabrane visokorizičnih CHF kredita
- Neupozoravanje građana na adekvatan način na špekulativni rizik CHF kredita (ako nije išla zabrana, onda su građani morali biti upozoreni u banci prije potpisivanja ugovora, HNB je morao zadati obavezu bankama da to učine - primjer austrijskog letka)
- Inzistiranje na greškama, nakon što nisu zabranile CHF kredite i nakon što nisu upozorile građane na rizik, nisu učinile ništa do današnjeg dana da svoje greške isprave
- Nakon pravomoćne kolektivne presude VTS-a u slučaju "Franak" gdje je utvrđeno NEZAKONITO i nepošteno poslovanje banaka, te povreda prava potrošača, HNB nije poduzela ništa do danas. Nije kaznila banke (normalna pojava u EU) te nije dala nalog da banke vrate građanima novce na temelju primjene nezakonite kamatne stope
- Banke krše Zakon o potrošačkom kreditiranju jer su jednostrano i nezakonito izračunale fiksnu maržu od 1.1.2014., te nisu potpisale aneks ugovora s dužnicima. Na taj način su koristile nezakonitu i sebi najpovoljniju metodologiju izračuna, na štetu dužnika. HNB cijelo vrijeme tolerira kršenje spomenutog zakona od strane banaka, iako je Udruga Franak upozorila nekoliko puta javnost i HNB na tu činjenicu. Naprotiv, građani su sami morali pisati i slati optužne prijedloge na prekršajne sudove da se takvo nezakonito ponašanje spriječi. Prekršajni sud u Osijeku odbio je već nekoliko takvih optužnih prijedloga jer je naveo da je HNB odgovorna za podnošenje takvih optužnih prijedloga. HNB je cijelo vrijeme nijemo to promatrala, iako joj je uloga u Zakonu o potrošačkom kreditiranju propisana da nadzire provođenje istog zakona.

Dosta je bilo šutnje, pozivamo izvršnu vlast da provjeri ove navode Udruge Franak. Očekujemo i sastanak s guvernerom u vezi svih spomenutih problema. Ukoliko se HNB ne pokrene u smjeru zaštite građana, zatražit ćemo javno ostavku guvernera i svih ostalih odgovornih osoba u Hrvatskoj narodnoj banci.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara