Uskoro počinje kliničko ispitivanje eksperimentalnog cjepiva za ebolu

Foto: Hina

USKORO će početi kliničko ispitivanje eksperimentalnog cjepiva za smrtonosni virus ebole, objavila je britanska farmaceutska kuća GlaxoSmithKline koja ga proizvodi u suradnji s američkim znanstvenicima.

Dosad najteža svjetska epidemija ebole ubila je u zapadnoj Africi gotovo tisuću ljudi i mogla bi se nastaviti širiti još mjesecima, što povećava pritisak na istraživače da ubrzaju rad na cjepivu.

Nema dokazanog lijeka ili cjepiva za sprečavanje infekcije ebolom, a zbog intenziteta sadašnje epidemije Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je ebolu međunarodnim zdravstvenim rizikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GSK-ovo eksperimentalno cjepivo već je dalo obećavajuće rezultate u studijama na životinjama, pa i na primatima. Sad treba krenuti u prvu fazu testiranja na ljudima.

Glasnogovornica kompanije rekla je u nedjelju da će testiranje početi "krajem godine", a GSK-ov partner u SAD-u, američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID) objavio je na internetskoj stranici priopćenje u kojem kaže da će početi "već najesen", iz čega se može zaključiti kako bi to moglo biti već u rujnu ove godine.

Čak i ako sve bude ubrzano, i ako se uključe hitni postupci, novo cjepivo ne može biti spremno za širu upotrebu prije 2015., ako uopće bude djelovalo kako se stručnjaci sada nadaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara