Van Rompuy dobio mandat za konzultacije o budućem predsjedniku Europske komisije

Foto: Guliver image/Getty images

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Herman Van Rompuy dobio je mandat da u konzultacijama s predstavnicima Europskog parlamenta dođe do rješenja u vezi s izborom novog predsjednika Europske komisije, izjavio je u utorak navečer hrvatski premijer Zoran Milanović po završetku neformalnog sastanka čelnika zemalja članica EU-a.

"Predsjednik Europskog vijeća je dobio mandat koji mu prirodno po ugovoru pripada da u konzultacijama dođe do nekog rješenja. Očekujem da već na sljedećem summitu krajem sljedećeg mjeseca ove stvari budu jasnije", izjavio je Milanović nakon završetka neformalnog sastanka na vrhu koji je bio posvećen rezultatima izbora za Europski parlament i daljnjim koracima koji trebaju dovesti do izbora novog predsjednika Europske komisije.

Milanović je istaknuo da je u interesu Hrvatske, kao i svih drugih malih zemalja, da se poštuju pravila, a u ovom slučaju je riječ o tome da je dogovoreno da stranačke grupacije istaknu svoga kandidata za predsjednika Komisije i da onaj koji dobije većinu ima pravo pokušati okupiti potrebnu većinu.

"Onaj tko je dobio na izborima barem malu većinu treba pokušati okupiti većinu u Europskom parlamentu. To su pravila, a pravila su najbolji prijatelji malih država", rekao je Milanović.

"Ovdje se radi o odnosima između europskih institucija. Što se mene tiče Ugovor je malo nejasno napisan, ali ako smo se prije nekoliko mjeseci suglasili da idemo u ovu utakmicu i da svaka stranačka grupacija ima svoga kandidata, onda smatram da su svi oni koji su mislili drugačije trebali ranije govoriti. Svega je nekoliko premijera ranije govorilo da se tome protivi i to je njihov stav i oni su i sada manjina", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina u Europskom vijeću se slaže da Jean-Claude Juncker, kandidat Europske pučke stranke, koja je dobila najviše glasova na izborima za Europski parlament, bude predložen za predsjednika Komisije. Tome se protivi u prvom redu britanski premijer David Cameron, mađarski premijer Viktor Orban, a švedski premijer Fredrik Reinfeldt ne podržava ideju da stranke ističu vodeće kandidate i da jedan od njih mora biti izabrana za šefa Komisije.

Upitan je li se na sastanku težilo prema konsenzusu, Milanović je rekao da se pokazuje senzibilitet prema Velikoj Britaniji: "Nama bi bilo drago da ona ostane u EU-u".

Juncker će prvi pokušati formirati većinu u Europskom parlamentu

Čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se u utorak da kandidat najjače parlamentarne frakcije Jean-Claude Juncker prvi pokuša formirati većinu u Europskom parlamentu.

"Kandidat najveće skupne Jean-Claude Juncker bit će prvi koji će pokušati formirati traženu većinu", kaže se u zajedničkoj izjavi šefova parlamentarnih skupina, koji su se okupili prije neformalnog sastanka čelnika zemalja članica.

Ta izjava je donesena uz potporu političkih skupina koje predstavljaju 645 članova dosadašnjeg saziva Europskog parlamenta i najmanje 561 člana novog saziva, koji će preuzeti dužnost 1. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara