Više od 100.000 sezonaca u turizmu i poljoprivredi nalazi kratkotrajni spas od nezaposlenosti

Foto: Guliver image/Getty images
Grafikoni: Index

HRVATSKI zavod za zapošljavanje na burzi trenutno evidentira oko 300.000 nezaposlenih. Ta brojka je u odnosu na zimske mjesece znatno smanjena zahvaljujući sezonskom zapošljavanju koje je za mnoge bar kratkotrajni bijeg od nezaposlenosti i krajnje neimaštine.

Prema podacima HZZ-a za prvih šest mjeseci ove godine, sezonski posao našlo je preko 30.000 ljudi koji su bili prijavljeni na burzu. No, stvarna brojka sezonaca veća je i za trostruko budući da sezonske poslove rade i mnogi koji nisu evidentirani na burzi, a kao i svake sezone ima i onih koji su prisiljeni raditi na crno jer je to jedini način da dođu do nekog posla i nešto novca.

Na godišnjoj razini preko 100.000 radnika pronađe sezonski posao u turizmu ili rade na povremenim poslovima u poljoprivredi, gdje je također velika potražnja za sezoncima, posebice u vremenu berbe.

HZZ: Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu"Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu, pa je upravo u 2013. godini zabilježen najveći broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima.
 
Tijekom mjeseca studenog i prosinca 2013. godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2014, a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače 2014. godine. Organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. To su poslodavci s područja Jadranskog primorja, a koji su najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica, Bjelovar, Slavonski Brod ali i dr. područne urede.


 
Očekivano, najviše su traženi radnici u turizmu. U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 22.208 osoba s evidencije Zavoda, i to uglavnom prodavača/prodavačica, konobara/konobarica, kuhara/kuharica, sobara/sobarica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica čistača/čistačica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, administrativnih službenika/administrativnih službenica, ekonomskih službenika/ekonomskih službenica, hotelijersko-turistički službenik/službenica, i dr.
 
U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 9.810 osoba, a najviše u administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti - 2. 435, prerađivačkoj industriji - 1.500 i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu - 1.360.

Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Šibensko-kninskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Osječko-baranjskoj županiji.


 
Iz mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 10.697 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 8.220 osoba, što je ukupno 76,8 posto od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije", stoji u izvješću HZZ-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara