WHO: Šesto novih slučajeva ebole samo u proteklom tjednu

Foto: Hina

BROJ UMRLIH u najgoroj svjetskoj epidemiji ebole popeo se na 5.689 od 15.935 slučajeva zaraženih u osam zemalja do 23. studenoga, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija.

Skoro svi slučajevi zaraze te svi umrli osim njih 15 su u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, tri najteže pogođene zemlje koje su izvijestile o 600 novih slučajeva u proteklom tjednu, rekao je WHO u najnovijem izvješću.

"Broj slučajeva o kojem je izviješćeno iz Sijera Leonea od izbijanja epidemije uskoro će nadmašiti broj o kojem se izvješćuje iz Liberije", stoji u priopćenju WHO-a. Ta bivša britanska kolonija izvijestila je o 6.599 slučajeva naspram 7.168 iz Liberije.

Prijenos virusa ebole i dalje je vrlo intenzivan u Sijera Leoneu, a glavni grad Freetown je i dalje najgore pogođeno područje.

"Liberija i Sijera Leone izvješćuju da je manje od 70 posto pacijenata izolirano, mada postoje velike razlike između okruga", rekao je WHO.

Vodeći stručnjak za ebolu Peter Piot rekao je u srijedu da bi se zapadnoafrička epidemija mogla pogoršati prije nego što oslabi, ali da bi broj novih zaraza trebao početi opadati u svim pogođenim zemljama do kraja godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara