"Za London bi bilo najbolje da Velika Britanija ostane u EU"

Foto: scx.hu

OSTANAK Velike Britanije u Europskoj uniji donijet će korist gospodarstvu Londona, ali samo ako se ova druga radikalno reformira, navodi se u izvješću koje je naručio gradonačelnik britanske prijestolnice Boris Johnson, a prenosi u nedjelju lokalni tisak.

U izvješću koje je sastavio bankar Gerard Lyons predlaže se osam smjernica za provedbu reforma koje idu i dalje od ambicija premijera Davida Camerona, pišu Sunday Telegraph i Sunday Times.

Ako u svibnju 2015. pobijedi na izborima, konzervativni čelnik kani izmijeniti ugovor između Londona i Bruxellesa i koncem 2017. organizirati referendum o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

"Za Veliku Britaniju je u gospodarskom smislu najbolje da u idućih dvadeset godina bude članica radikalno reformirane EU", ocijenio je Lyons u Sunday Telegraphu.

Boris Johnson treba poduprijeti izvješće u govoru koji će održati u srijedu, u prigodi njegova objavljivanja, pišu ta dva tjednika koja izlaze nedjeljom.

BDP Londona je petina britanskog BDP-a

Kako prenosi Sunday Telegraph, u Lyonsovu izvješću se navodi da je BDP Londona 350 milijarda funti (440 milijarda eura), ili petina britanskog BDP-a.

Taj bi se iznos 2034. mogao popeti na 640 milijarda funta ako Velika Britanija ostane u EU-u koji će se reformirati i okrenuti trgovini s tržištima u usponu izvan skupine 28 zemalja članica, po tom izvješću.

Ako Velika Britanija napusti EU i sama bude odlučivala o svojoj trgovinskoj politici, BDP bi mogao iznositi 614 milijarda funta.

No ako Velika Britanija ostane u nereformiranom EU-u, BDP Londona će 2034. iznositi tek 495 milijarda funta, opet po tom izvješću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara