Za Univerzijadu potrebno 150 milijuna kuna

Foto: Hina

NOVI rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras sastao s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Razgovarali su o budućoj suradnji, našli su dosta dodirnih točaka, a najviše se govorilo o nadolazećoj Univerzijadi.

Kako bi Univerzijada i bila realizirana, potrebna je uska suradnja Grada i Sveučilišta, istaknuo je novi rektor Boras.

"Postoji jedan dio financiranja koji očekujemo da ćemo dobiti za Univerzijadu. Osigurat ćemo na onim kampusima, koji su bitni za održavanje, da se dograde i obnove, kako bi to bilo slično onome otprije 30 godina na čijem zamahu je Zagreb dan danas živ. Svjesni smo da je to važan svjetski događaj, koji će dati ekonomski impuls i Gradu i zagrebačkom Sveučilištu", kazao je Boras.

Za Univerzijadu je potrebno 150 milijuna kuna. Novac namjeravaju povući iz EU fondova. Jedan od ključnih ciljeva je profilirati Grad Zagreb kao sveučilišni grad, s obzirom da u njemu postoji oko 80.000 studenata. Do početka Univerzijade, Zagreb bi trebao dobiti nove sportske sadržaje, a na ostvarivanju ovog plana već se radi, rekao je pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče ovog konkretnog projekta na Kineziološkom fakultetu, odnosno začetka zapadnog sveučilišnog kampusa, znamo da je želja da se tamo izgrade novi sportski sadržaji - znači zatvorena sportska dvorana, koja će biti financirana sredstvima Europske unije. No tamo će se razvijati i dodatni istraživački centar. Precizirali smo da će uz taj Centar biti sagrađen i objekt za zdravstvenu zaštitu sportaša koji će se baviti preventivnom zaštitom, ali i znanstvenim istraživanjem kada je u pitanju zdravlje sportaša", napomenuo je Lovrić.

Dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz zadovoljan je razvojem cijele priče.

"Sve institucije koje su se uključile - od Grada, Sveučilišta i ministarstva, rade jako dobro svoj posao. Očekujemo da ćemo uskoro ući na indikacijsku listu Vlade i osigurati potrebna sredstva kako bi dobili jedan europski, sveučilišni, sportski kampus koji će doprinijeti razvoju, ne samo Sveučilišta, već i Grada Zagreba", smatra Knjaz.

Centar će biti namijenjen svim rekreativcima i bit će najjači Kineziološki centar te vrste u regiji, pohvalio se Knjaz, uz obećanje kako će Centar omogućiti svim ljudima da kontroliraju svoju tjelesnu aktivnost i tako povoljno utječu na svoje zdravlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara