Zagrebačka "Čistoća" pokrenula projekt "Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini"

Foto: Zagrebački holding

U ZAGREBAČKOM naselju Zapruđe svečano je obilježen početak primjene pilot projekta "Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini", pod vodstvom podružnice Čistoća, koji će se u nekoliko zagrebačkih kvartova provoditi do sredine svibnja, objavio je Zagrebačko holding.

Tijekom dva mjeseca građani će u posebne vrećice i spremnike ispred stambenih zgrada i kuća moći odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike na zelenim otocima. Ovakvim pristupom gospodarenju otpadom Grad Zagreb se priprema za 1. srpnja i odvojeno prikupljene miješanog komunalnog otpada i biootpada na kućnom pragu.
 
"Danas započinjemo s pilot projektom odvojenog prikupljanja otpada što je nastavak našeg petnaestogodišnjeg  rada na uspostavljanju sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Do sada smo već dosta učinili, od sanacije Jakuševca, izgradnje pročištača otpadnih voda, uspostave Centra za gospodarenja otpadom i ostaloga. Vozili smo manje ili više prosječno, ili u drugoj ili trećoj brzini. Od danas vozimo u petoj kako bi do 2018. ostvarili sve planove vezane na zbrinjavanje otpada, odnosno zatvorili odlagalište Jakuševec. Prvenstveno želimo sačuvati prirodu, a time  i koju lipu. Stoga pozivamo sve građane da zajedno s nama nastave raditi na projektu gospodarenja otpadom te da već od sada svaki dan odvajaju otpad kako bi od 1. srpnja, novi sustav odvojenog prikupljanja miješanog komunalnog  otpada počeo funkcionirati te kako bi očuvali naš okoliš“, poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
 
Podružnica Čistoća provodit će pilot-projekt na uzorku od 7000 domaćinstava na području Grada Zagreba kako bi se odvojenim prikupljanjem otpada na mjestu njegova nastanka utvrdila mogućnost smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištu Jakuševec-Prudinec.
 
Popis ulica u kojima se provodi projekt
 
Građanima Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Donje Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimirovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom kao i područja omeđenog ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare bit će omogućeno odvojeno skupljanje papira, stakla, plastike, metala, tekstila i biootpada te odvoz krupnog otpada na njihov zahtjev.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara