Zagrebačka Gradska skupštine odlučuje o GUP-u: Hoće li Bandićeve izmjene proći?

Zagrebačka Gradska skupštine odlučuje o GUP-u: Hoće li Bandićeve izmjene proći?

Foto: FAH

ZAGREBAČKA Gradska skupština u četvrtak, 7. svibnja trebala bi odlučivati o prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića za izmjenama odluke o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba, a podršku tom prijedlogu su najavili zagrebački SDP-ovci, dok su iz zagrebačkog HNS-a optužili Gradsku upravu da ne radi svoj posao i da Zagreb ne funkcionira i stagnira.

Iz HNS-a podsjećaju kako je GUP već bio u skupštinskoj proceduri pa je povučen u dva navrata. Izražavaju nadu da takva zavrzlama neće ponovno dovesti do odluka koje se donose "netransparentno i ovise o samovolji jedne osobe".

Uz najavu kako će podržati GUP predsjednik zagrebačkoj SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić kaže kako im je najvažnije da ljudi mogu legalizirati svoje nekretnine.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor najavio je da će podržati Bandićev prijedlog o izradi izmjena GUP-a jer žele da se ponovno pokrene javna rasprava o njemu.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić upozorio je kako su dvije godine u kojima nisu donijete izmjene i dopune GUP-a loša poruka potencijalnim investitorima u Zagrebu.

Gradska skupštine također bi trebala odlučivati o prijedlogu zaključka o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za legalizaciju nekretnina u koridorima prometnica.

Gradska skupština o planu financijskog restrukturiranja KK "Cibona"

Na sjednici je i Bandićev prijedlog zaključka o planu financijskog restrukturiranja Košarkaškog kluba "Cibona", kako bi se u roku mogao okončati postupak predstečajne nagodbe.

"Uvijek smo za pomoć Ciboni, ali i da se pomogne drugim sportskim klubovima, kao što su vaterpolo klub Mladost i rukometni klub Zagreb", rekli su iz zagrebačkog SDP-a.

Govoreći o prihvaćanju Izmijenjenog Plana financijskog restrukturiranja dužnika Košarkaškog kluba "Cibona", Kosor je kazao da će, kada su već donijeli odluku o davanju 43 milijuna kuna, na sjednici donijeti i odluku o davanju još milijun kuna u vezi s predstečajnom nagodbom.

Mikulić smatra da nije dobro problem sporta u gradu riješavati parcijalno već se to treba riješiti sustavno. Najavio je da će na sjednici Gradske skupštine predložiti tematsku sjednicu kako bi se sustavno i strateški riješio problem sporta u Zagrebu.

Od ukupno utvrđenog duga KK "Cibona" prema svim vjerovnicima u iznosu od 40,5 milijuna kuna, utvrđena tražbina Grada Zagreba iznosi 2,6 milijuna kuna, a nakon otpisa 40 posto ukupno utvrđene tražbine iznos koji bi dužnik otplatio je 1,5 milijuna kuna.

Predstečajno povjerenstvo Grada Zagreba mišljenja je da treba prihvatiti izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja jer smatra da je veća vjerojatnost naplate potraživanja Grada u predstečajnoj nagodbi nego u mogućem stečajnom postupku nad dužnikom.

Gradski zastupnici na sjednici bi trebali odlučivati i o prijedlogu da se general-pukovnik u mirovini Mladen Markač proglasi počasnim građaninom Grada Zagreba.

Gradska skupština o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Na predloženom dnevnom redu sjednice Gradske skupštine je i prijedlog skupštinskog Odbora za javna priznanja o dodjeli Nagrade Grada Zagreba.

Predlaže se da se priznanja i novčane nagrade dodijele fotogafkinji Mariji Braut, profesoru Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta Draganu Damjanoviću, diplomiranom novinaru uredniku Radio Sljemena Ivanu Hlupiću, književniku i novinaru Željku Krznariću. Također, za dobitnike nagrada i priznanja predlažu se i književnica Julijana Matanović, akademik Andrija Mutnjaković, olimpijka i paraolimpijka Sandra Paović, književnica i redovita profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Sibila Petlevski, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić.

Za dobitnike nagrada i priznanja predlažu se i ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica Marija Sekelez, olimpijci Martin i Valent Sinković, voditelj Odjela za ključne kupce i prodaju Hrvatske burze električne energije dr. Ivica Toljan, hrvatska književnica i prevoditeljica Anđelka Martić, muftija Ševko ef. Omerbašić, urednik, leksikograf i pisac Velimir Visković te posmrtno prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Nada Ruždjak.

Predlaže se da se priznanja dodijele Glumačkoj družini Histrion, Kliničkom bolničkom centru Zagreb - Timovima za transplantaciju organa i rock sastavu Parni valjak.

Gradski zastupnici na sjednici bi trebali odlučiti i o prijedlogu skupštinskog Odbora za javna priznanja da se Nagrada Zagrepčanka godine dodijeli prof. dr. Lovorki Galetić, redovitoj profesorici u trajnom zvanju, za uspješnu dugogodišnju karijeru na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara