Zaokret stoljetne tradicije: Anglikanska Crkva ženama omogućila da postanu biskupi

Zaokret stoljetne tradicije: Anglikanska Crkva ženama omogućila da postanu biskupi

Foto: Guliver Image / Getty Images

ANGLIKANSKA Crkva donijela je u ponedjeljak odluku kojom se ženama omogućuje da postanu biskupi, što predstavlja povijesni zaokret stoljetne tradicije u Crkvi koja je bila snažno podijeljena tim pitanjem.

Na glasovanju prije dvije godine sličan prijedlog tijesno je odbačen zahvaljujući protivljenju tradicionalističkih laičkih pripadnika Crkve, premda je imao podršku crkvenog vodstva, političara i javnosti.

U ponedjeljak je Opći sinod, najviše upravno tijelo Anglikanske Crkve, nakon petosatnog sastanka u gradu Yorku na sjeveru Engleske velikom većinom glasova potvrdio plan reformi.

"Danas smo dovršili ono što smo prije više od dvadeset godina počeli zaređivanjem žena za svećenice. Oduševljen sam današnjim rezultatom", rekao je canterburyjski nadbiskup Justin Welby, duhovni vođa 80 milijuna anglikanskih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji događaj obilježava početak velike avanture kojom ćemo pokušati postići napredak u stvarima u kojima se, još uvijek, ne slažemo", dodao je Welby.

Pitanje imenovanja biskupica otvorilo je unutarnji raskol u crkvi od 1992. kad je Sinod odobrio zaređivanje svećenica.

S jedne su se strane našli reformisti koji su željeli stvoriti moderniji imidž Crkve koja se bori sa sve većim osipanjem vjernika u sve sekularnijem društvu, dok su se s druge strane našli konzervativci koji tvrde da su žene biskupi suprotni Bibliji.

Welby je rekao da bi prva biskupica mogla biti imenovana početkom sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara