Zapad strahuje da Iran želi proizvesti atomsku bombu

Zapad strahuje da Iran želi proizvesti atomsku bombu

Screenshot: Youtube

RAVNATELJ Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukija Amano rekao je u ponedjeljak u sjedištu agencije u Beču da inspekcija iranskog nuklearnog programa ne može trajati beskonačno i da Iran tom međunarodnom tijelu još nije dostavio ključne tražene podatke.

IAEA je spremna ubrzati rješavanje svih otvorenih pitanja, dodao je Amano, ali "taj proces ne može trajati dovijeka".

"Iran tek treba dati objašnjenja koja će agenciji omogućiti da razjasni dvije otvorene praktične mjere", rekao je Amano na sastanku odbora guvernera u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka pokušavaju pregovorima s Iranom dogovoriti sporazum o nuklearnom programu, a u zamjenu će ublažiti gospodarske sankcije nametnute Iranu zbog njegove nesuradnje u nuklearnom sektoru.

"Iranski nuklearni program je miroljubiv"

Iran se do prošloga kolovoza trebao pozabaviti tim dvjema mjerama u svezi s navodnim testiranjem eksploziva kao i drugim oblicima istraživanja.

"Agencija ne može pružiti uvjerljiva jamstva o izostanku neprijavljenog nuklearnog materijala i aktivnosti u Iranu, da bi zaključila kako se sav iranski nuklearni materijal upotrebljava u miroljubive svrhe", rekao je Amano.

Zapad strahuje da Iran želi proizvesti atomsku bombu, a Teheran tvrdi da je iranski nuklearni program miroljubiv. Krajnji rok za postizanje okvirnog dogovora određen je za ožujak, a do lipnja bi trebalo postići konačni dogovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara