Iranski nuklearni program: Zarif smatra da produžetak pregovora nikome ne koristi

Iranski nuklearni program: Zarif smatra da produžetak pregovora nikome ne koristi

Screenshot: Youtube

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u nedjelju, nakon susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryijem, da ponovno pomicanje krajnjeg roka za završetak pregovora o iranskom nuklearnom programu "nikome nije u interesu".

"Mislim da novo produljenje nikome nije u interesu", rekao je Zarif pošto se od petka dvaput susreo s američkim kolegom Johnom Kerryjem u okviru Muenchenske konferencije o sigurnosti.

Novi susret Kerryja i Zarifa u nedjelju ujutro trajao je oko 90 minuta, dodaje se iz okružja američkog državnog tajnika.

Velesile se nadaju da će politički dogovor s Iranom postići do 31. ožujka a konačan globalni dogovor sa svim tehničkim potankostima najkasnije do 30. lipnja. No pregovori tapkaju na mjestu, što potiče bojazan od novog produljenja pregovora koji su već dvaput produljivani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarif koji je odgovarao na pitanje o krajnjem roku u ožujku, ocijenio je da ranije produljenje nije bilo jako "korisno".

"Ne dogovorimo li se, neće biti kraj svijeta. Nakon pokušaja i neuspjeha potražit ćemo druga rješenja", dodao je.

Velesile traže da Iran smanji svoje nuklearne kapacitete ne bi li ga spriječile da jednom posjeduje atomsku bombu.

Teheran, koji niječe bilo kakvu vojnu namjenu svog nuklearnog programa, ističe da ima pravo na cjelovit civilni nuklearni program i traži potpuno ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara