Zašto je SDP-u pao rejting: "Izgubili su imidž nekorumpiranih"

Foto: Hina

SDP i Vlada na najnovijem Crobarometru, istraživanju koje provodi Ipsos Puls, imaju najlošiji rejting od izbora. Analitičari smatraju kako razlog leži u Milanoviću, lošoj ekonomskoj politici te aferama.

Puhovski: Birači reagiraju usporeno


Žarko Puhovski smatra da rezultati istraživanja pokazuju da biračko tijelo s velikim odmakom reagira na dnevno-politička zbivanja, dakle sa zakašnjenjem. "SDP-ov rejting je takav kakav je zbog permanentno loše politike vlade, dok s druge strane do glava HDZ-ovih birača još nije stigla reakcija na presudu. Po meni to znači da je veliki dio birača i dalje uz svjetonazorske i porodične tradicije, nego uz dnevno-politička zbivanja.", kaže Puhovski.

Za Index je naveo tri razloga očitog neuspjeha Milanovićeve Vlade:
1. Loša politika Vlade
2. Činjenica da su napustili neke od bitnih socijaldemokratskih i ljevičarskih postulata
3. Činjenica da su doveli u sumnju svoju glavnu prednost kojom su pobijedili na izborima, a to je imidž nekorumpiranih političara i političarki. "To se vidi po tome što predsjedništvo stranke se ponaša po modelu koji je uveo Bandić a to je "neka institucije rade svoj posao", umjesto da sami zbog moralnih razloga kažnjavaju svoje funkcionere koji su gotovo sigurno učinili nedopustive stvari s obzirom na funkcije na kojima se nalaze", komentira za Index Puhovski te dodaje kako očito nisu u stanju promijeniti funkcioniranje vlade i da se treba bojati da će korupcijskih afera kod njih biti još.

Puhovski kaže kako su dvije velike stranke ukupno slabije nego ikad. "Postoji opasnost promjene trenda da više ne bude trend - drug za ljevicu, već gospodin za desnicu", dodaje.

"Pitanje je koliko će to trajati. Sve će nam biti jasnije kad vidimo rezultate izbora za europski parlament. A sve ostalo će se rješavati otprilike za godinu dana kada počnu pripreme za parlamentarne izbore gdje će se pojaviti i Čačićeva stranka, moguće u koaliciji s Bandićem", komentira Puhovski. Začuđuje ga što SDP ne pokazuje nikakve tragove pokušaja suradnje s laburistima, Holy i Gabrićem jer se može očekivati daljnje slabljenje HNS-a. "Sigurno je da eventualna SDP-ova buduća vlada bez ovih novih lista neće biti moguće", smatra Puhovski.

Gjenero: Nezadovoljstvo je kulminiralo

Davor Gjenero također smatra kako su do pada rejtinga SDP-a i Vlade dovele njihove afere te politika vlade bez ijednog ekonomskog uspjeha.

"Dvije i pol godine neuspješne administracije i bez uspjeha, naravno da su ljudi time nezadovoljni. Također, vodstvo SDP-a se u zadnje vrijeme ponaša bitno drugačije nego što se ponašala u vrijeme Račana. Milanović se ponaša autoritativno, iracionalno odlučuje i postupa, od kupovine automobila do odlaska u Australiju.  I na kraju krajeva počinje se raspadati i formula koju je osmislio netko od PR-ovaca, a to je da "oni jesu nesposobni, ali su barem pošteni". Čak i to se raspada, a koliko će se ozbiljno raspasti vidjet ćemo nakon smjene vlasti", komentira za Index Gjenero te dodaje kako sumnju u njihovo samoproglašeno poštenje bude i pokušaju Milanovića da Rosneft uvede u vlasništvo Ine.

"Nezadovoljstvo je kulminiralo, birači su zbog loših iskustava sa Sanaderom tolerirali izostanak uspjeha Milanovićevoj vladi, no naravno da je nemoguće da to tolerirali cijeli mandat", smatra Gjenero.

Gjenerov prijedlog je da se zamijeni premijer bez raspuštanja parlamenta i raspisivanja izbora. "To se dogodilo u više zemalja. SDP-u bi bilo najpametnije da među svojim članovima nađe čovjeka sa sposobnostima za vođenje Vlade i da se formira novi kabinet te završi mandat. Ako bi to napravili s nekim pametnim, obrazovanim i marljivim onda bi mogli i vratiti rejting. Ovako mislim da će im rejting i dalje padati", zaključuje Gjenero.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara