Karamarko: Koliko HDZ vodi pokazat će prava anketa - EU izbori

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući večeras rezultate ankete Crobarometra po kojima HDZ u odnosu prema SDP-u vodi 0,1 posto, rekao je da njegova stranaka vodi "s puno više postotaka, a prava će anketa biti 25. svibnja na izborima za Europski parlament", kad će, kako očekuje, osvojiti više od 30 posto glasova.

Odgovorajući na pitanja novinara uoči svečane obljetnice HDZ-a u Kninu, Karamarko je rekao kako nevoljko komentira ankete jer smatra da su one "relativna stvar".

"Kažu da vodimo 0,1 posto, mi znamo već dugo da vodimo puno više", istaknuo je. Po njegovim riječima, prava će anketa biti 25. svibnja na izborima za Europski parlament. "Tada ćete vidjeti da ćemo mi imati više od 30 posto podrške birača i da ćemo imati 10 do 12 posto više podrške od njih- SDP-a, to je sigurno", ustvrdio je Karamarko.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o slanju paketa s udžbenicima povijesti, Karamarko je poručio da ministar obrazovanja Željko Jovanović nije njegova razina te da zato ne treba komentirati njegov postupak slanja udžbenika povijesti za osnovnu i srednju školu kako bi ga uvjerio da je Domovinski rat dovoljno zastupljen u školstvu.

"Ne bih komentirao gospodina (ministra Jovanovića), netko drugi u stranci to može komentirati, nije to moja razina", rekao je Karamarko večeras novinarima u Kninu. Pritom je istaknuo kako se "oni sada već šale na jedan vrlo neprimjeren način".

Ponovno je ocijenio da "Domovinski rat nije na pravi način zastupljen u udžbenicima, niti djeca dovoljno uče o njemu, o herojima Domovinskog rata, niti uče o pravom karakteru Domovinskog rata i o pravom karakteru agresora".

Zamoljen da prokomentira prijedlog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se "na globalnoj razini" raspravljalo o politici zapošljavanja u obavještajnom sustavu, Karamarko je rekao kako je potrebno sazvati takvu sjednicu ali o temi gospodarstva.

"Ako je to sjednica na kojoj će tema biti teška gospodarska situacija u državi, 385 do 400 tisuća nezaposlenih, socijalni slučajevi i sirotinja koji se regrutiraju svakodnevno nevjerojatno brzo, onda pozdravljam tu odluku jer je to predsjednikovo pravo", istaknuo je Karamarko.

Podsjetio je kako je nekoliko puta pozivao Josipovića da premijeru Milanoviću predloži da sjednica Vlade bude tematska - o teškoj gospodarskoj situaciji i standardu građana.

"Ako je to tema Vijeća za nacionalnu sigurnost, onda da, ako je tema nešto drugo, onda su stvari jako neozbiljne", ocijenio je Karamarko.

Karamarko: Savez za Hrvatsku nema kao HDZ snagu i infrastrukturu za preuzet vlast

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je večeras u Kninu da Savez za Hrvatsku nema ni snagu ni infrastrukturu poput HDZ-a potrebnu za preuzimanje vlasti i velike zadaće koje treba obaviti nakon sadašnje vlasti koja "doživljava krah".

„Nikakvi savezi za Hrvatsku, ili ne znam kako se zovu sve te stranke, nemaju snagu i infrastrukturu koju mi imamo, sada imamo 200.000 članova, a to je vojska domoljuba i nevjerojatna energija“, poručio je Karamarko na proslavi 24. obljetnice osnutka HDZ-a u Kninu i općini Kijevo.

Naglasio je kako u "pohodu na vlast" HDZ mora biti jedinstven te da u toj stranci nema mjesta nikakvim frakcijama, strujama ili parcijalnim interesima.

„Onaj tko svoj interes stavi iznad interesa HDZ-a i hrvatskog naroda, neće imati mjesta u stranci, a svi koje primarno zanima stjecanje materijalnih dobara na račun HDZ-a, neka izgube svaku nadu i neka se odmah pokupe iz ove stranke, ako ima takvih“, rekao je veečras u Kninu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Po njegovim riječima, HDZ želi doći na vlast ali ne „s rukama u džepovima i s glavom punom mržnje prema svima onima koji drukčije misle od nas“. Pri tomu je oštro zamjerio sadašnjoj vlasti što je iz ministarstva, državnih poduzeća i agencija, kako je rekao, potisnula sve članove HDZ-a, pa čak i one koji su bili dobri sa članovima HDZ-a.

Karamarko je naglasio da je slučaj Lex Perković pokazao kako je sadašnjoj vlasti „europejstvo direktno nasađeno na totalitarizam iz socijalizma“.

„Moraju prestati s nekakvim svojim simbolima i idolima, to nas ne zanima. Svaki totalitarizam davno smo odbacili kao stranka i kao država“, istaknuo je Karamarko.

Ponovio je kako su slobodu političkog djelovanja u samostalnoj Hrvatskoj našli oni koji nikad nisu željeli hrvatsku državu nego su bili „za neku drugu državu“.

„Ova Domovina pod njihovom vlašću ne može biti dom, ne može biti Domovina na pravi način za naše ljude“, rekao je Karamarko.

Istaknuvši kako su upravo u Kninu „najjače odjekivali velikosrpski bubnjevi“, Karamarko je rekao da „iritira, smeta i boli relativiziranje Domovinskog rata“.

„Neka gospoda imaju danas obraza reći da su sukobi na ovim područjima posljedica nekih krivo vođenih politika. Kome oni to govore? Bile su samo dvije politike: prva je velikosrpska, četnička i osvajačka, a druga je bila naša opravdana obrambena politika. Kako se to može izjednačavati?“, upitao je Karamarko i istaknuo da se mora prestati s podcjenjivanjem „naše borbe za slobodu“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara