Zatvoren Nizozemac koji je vozio pun kombi oružja: Mislio sam da vozim namještaj

Zatvoren Nizozemac koji je vozio pun kombi oružja: Mislio sam da vozim namještaj

Ilustracija: MUP

U SPLITU je u zatvoru završio 65-godišnji Nizozemac Johannes A. H. L., koji je prije tri dana zaustavljen na autocesti s kombijem punim oružja. U posebnom spremniku Peugeot Boxtera nađeno je 22 bombi, pet ručnih bacača, strojnice, kalašnjikovi, gotovo tisuću metaka...

Nizozemac ponudio suradnju?

Nizozemac je prvo kazao kako je mislio da vozi namještaj, no kasnije je navodno bio spreman pomoći istražiteljima da pohvataju ostale koji su bili uključeni u lanac šverca oružja. Pitanje je koliko će to biti potrebno jer je već duže bio pod mjerama tajnog nadzora, obzirom da je obradu vodio policijski USKOK.

Pritvor da ne utječu na supočinitelje

Osim Nizozemca nastanjenog u Belgiji, u Splitu je uhićeno još osam osoba. Trojica su privedeni na ispitivanje i njima je također određen istražni zatvor, dok su petorica puštena da se brane sa slobode.

Nizozemca su pritvorili da ne pobjegne i ponovi djelo, i to zato jer je u posljednje vrijeme više puta dolazio u Hrvatsku, dok je za trojicu "domaćih" pritvor određen kako ne bi utjecali na supočinitelje. Sudac ih nije pritvorio zbog opasnosti od ponavljanja djela tako da će se Općinsko državno odvjetništvo u Splitu žaliti.

Puške, bacači, granate, pištolji, ručne bombe

Državno odvjetništvo izvijestilo je kako se osumnjičenici terete za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Sumnja se da je Nizozemac od polovine prosinca prošle godine pa do 6. siječnja preuzeo od jednog osumnjičenika u dva navrata unaprijed plaćeno naoružanje i streljivo, i to više automatskih pušaka, ručnih bacača, granata, puškostrojnica, pištolja, ručnih bombi, spremnika za šaržere, detonatorskih kapisli... 

Za dvojicu osumnjičenika navodi se kako su, unatoč tome što su znali da je preprodaja oružja zabranjena, nabavili i predali oružje osumnjičeniku koji je bio veza sa Nizozemcem.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara