Završena rasprava u suđenju splitskom sucu Pešutiću: "To je šlamperaj"

Završena rasprava u suđenju splitskom sucu Pešutiću: "To je šlamperaj"

Foto: Hina

GLAVNA rasprava u suđenju splitskom sucu Robertu Pešutiću i još troje optuženika za davanje i primanje mita te zloporabu dužnosti na Županijskome sudu u Rijeci završena je danas iznošenjem završnih govora, a predsjednica sudskog vijeća Ika Šarić najavila je izricanje presude za sutra u 10 sati.

Na početku današnjeg suđenja Pešutić se osvrnuo na optužnicu izmijenjenu krajem prošlog tjedna, a u završnom govoru, ističući da je cjelokupna optužnica površno sastavljena, citirao je Krležine riječi na njemačkome da je to šlamperaj.

Uskok je, nakon iznesenih obrana svih optuženika po prvotnoj optužnici, odlučio odustati od terećenja Pešutića da je primio mito od 10.000 eura za oslobađajuću presudu u suđenju Renatu Hittelu za iznudu na splitskom sudu. Gabrijela Soldo, kojoj se sudi zajedno s Pešutićem, opovrgnula je navode prvotne optužnice po kojoj je tih 10.000 eura primljenih od Hittela predala Pešutiću, rekavši da ih je zadržala za sebe.

Pešutić se i dalje tereti za zloporabu službe u slučaju Hittela jer Uskok tvrdi da mu je omogućavao prolongiranje odlaska na odsluženje zatvorske kazne, te u druga dva slučaja primanja mita. Optuženi su još i drugi splitski sudac Ante Unković te poduzetnik i političar Gordan Bičak zbog primanja mita i poticanja na zloporabu dužnosti.

Pešutić: Glavan je patološka lažljivica

Ustvrdivši da nijednim svojim djelom nije omogućavao Hittelu da ne ode u zatvor, Pešutić je rekao da je za to bio mjerodavan sudac izvršenja Županijskoga suda u Splitu. Govoreći o iskazu Vesne Glavan, koja je tijekom suđenja iznijela da je Pešutiću dala više tisuća kuna kako bi donio povoljnu presudu njezinu nevjenčanom suprugu Željku Melvanu, Pešutić je ustvrdio da je ona patološka lažljivica te da je njezin iskaz suprotan onome što tvrdi Uskok u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljica, zamjenica ravnatelja USKOK-a Jasna Jurković-Kralj, u završnom je govoru ustvrdila kako su potvrđeni svi navodi optužnice. Po optužnici, u jednom slučaju Pešutić je kao sudac Općinskoga suda u Splitu od Nade Karin primio 3000 eura te ih je proslijedio sucu Anti Unkoviću za oslobađajuću presudu njezinu nevjenčanom suprugu Robertu Klariću. U drugom je Pešutić odugovlačio s upućivanjem Renata Hittela na odsluženje zatvorske kazne na poticaj Gabrijele Soldo, tako da je Hittel u zatvor otišao tek četiri godine nakon pravomoćnosti presude. Pešutić je Renatu Bičku, osuđenom zbog gospodarskog kriminala, omogućavao da ne ode u zatvor te je primio mito u još dva slučaja, i to u slučaju Vesne Glavan te u drugom, kad je primio sat.

Zamjenica ravnatelja Uskoka zatražila je da se svi osude, da se Pešutiću i Unkoviću zabrani obavljanje sudačke djelatnosti te da im se oduzme ono što su stekli dobivanjem mita.

Pešutićev branitelj Nediljko Ivančević ustvrdio je u završnom govoru kako se cijela optužnica temelji na indicijama te da nema dokaza za djela koja se Pešutiću stavljaju na teret. U slučaju da se donese osuđujuća presuda Pešutiću, rekao je Ivančević, treba uzeti u obzir kao olakotnu okolnost da je Pešutić vrlo složena osoba s određenim teškoćama u prilagodbi, skučene socijalne inteligencije, zbog čega ima teškoća u uspostavljanju socijalnih kontakata. Istaknuo je da je Pešutićevo ponašanje tijekom razdoblja za koje se sudi bilo suprotno onom kakvo bi trebalo karakterizirati sudca.

Pešutić je u završnom govoru sudskom vijeću rekao da je cjelokupna optužnica površno sastavljena, podsjećajući da bi književnik Miroslav Krleža, koji je rođen na današnji dan, za to rekao: 'Das ist eine Schlamperei (To je šlamperaj).' Ako je dobio novac od Vesne Glavan i znao za sat kao mito, što se spominje u optužnici, rekao je Pešutić, "neka dobije najgori oblik leukemije u sljedećih mjesec dana". Istaknuo je kako je svjestan da se nije ponašao kako priliči sucu, ali, dodao je, to je dio njegova karaktera. Nikad, rekao je, "nije poduzeo radnje" kako bi sebi priskrbio materijalnu dobit.

I branitelji drugih optuženika ustvrdili su kako ih se pogrešno tereti, bez dokaza, te su zatražili oslobađajuće presude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara