Vlada dan ranije ukinula mjere za zapošljavanje, a danas raspravlja o siromaštvu

Foto: HINA

NA DNEVNOM redu sjednice Vlade je prijedlog strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Strategija bi bila temeljni dokument koji će omogućiti sustavan i zajednički pristup svih relevantnih dionika u rješavanju problema siromaštva i socijalne isključenosti, uz osiguravanje minimalnog standarda najugroženijem dijelu društva, te sprječavanje novih pojava siromaštva i socijalne isključenosti.

Za ostvarenje tih ciljeva predviđene su aktivnosti u okviru osam strateških područja - obrazovanje i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i pristup zapošljavanju, stanovanje i dostupnost energije, pristup socijalnim naknadama i uslugama, pristup zdravstvenom sustavu, skrb o starijim osobama, borba protiv zaduženosti i financijska neovisnost te uravnoteženi regionalni razvoj.

Uz to, Vlada će donijeti tri odluke potrebne za raspisivanje javnog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Natječaj će, kako je najavljeno, biti raspisan idući tjedan.

Podsjećamo, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je u srijedu da se zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, a kada će biti nastavljene ovisi o sredstvima koje će Hrvatska od Europske komisije dobiti kroz Garanciju za mlade.

Rebalansom državnog proračuna ovogodišnja su sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja smanjena s 511 milijuna na 334 milijuna kuna, pa su zbog toga sve mjere stavljene na čekanje, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

Time će biti pogođeno oko 12.000 osoba, većinom mladih, koje neće moći koristiti neku od mjera koje su se provodile zadnje dvije godine, a najpoznatija je zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvo za 1600 kuna mjesečno.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara