Zbog obilne kiše poplave opet prijete Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Foto: Voda.hr

ZBOG obilne kiše poplave ponovno prijete Varaždinskoj županiji. Jutros u 9 sati su zbog daljnjeg porasta vodostaja rijeka Plitvice i Bednje, Hrvatske vode proglasile mjeru uspostave redovnog stanja obrane od poplava na slivu rijeka Plitvica - Bednja. Pripremno stanje obrane od poplava na slivu rijeka Plitvica - Bednja proglašeno je jučer, 10. studenog u 13 sati.

Kako prenosi eVaraždin, na području općine Breznički Hum, u naselju Kršćenovec, došlo je do odrona zemljišta i rušenja dva stabla na lokalnu prometnicu 25157 koja je zatvorena za promet. Zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorena je županijska cesta 2134 Paka - Makoišće Donje u općini Breznički Hum. Na području općine Jalžabet zatvorena je županijska cesta 2054 Jalžabet-Šemovec zbog izlijevanja rijeke Plitvice. Također je zatvorena lokalna cesta 25186 koja prolazi kroz gospodarsku zonu.

Mura i Drava za sada pod kontrolom, Trnava se izlila iz korita

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoki vodostaji izazivaju probleme i u Međimurskoj županiji. Kako prenosi eMeđimurje, Županijski centar 112 Čakovec javlja kako do sada nije zaprimio pozive o poplavljenim prometnicama u Međimurju. Međutim, došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Mure na referentnom vodomjeru - hidrološkoj stanici Mursko Središće koji je jučer u 11 sati iznosio 316 cm. Redovito se prate podaci o vodostaju i oborinama na uzvodnom dijelu sliva, a vodočuvari su upućeni na svoje dionice da pregledaju stanje na terenu.

Na uzvodnoj vodomjernoj stanici u Gornjoj Radgoni (SLO) vodni val je postigao maksimum od 409 m3/s jučer u 6.30 sati i od tada lagano opada. Prognoza Hrvatskih voda, centra za obranu od poplava Varaždin je da se na vodomjernoj postaji u Murskom Središću očekuje maksimalni vodostaj oko 330 cm u popodnevnim satima.

Prema dostupnim podacima s uzvodnih vodomjernih stanica, protoci na rijeci Dravi na izlazu iz Austrije u Sloveniju imali su maksimalnu vrijednost od oko 700 m3/s, a na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije kreću se oko 750 m3/s. Protok kroz branu HE Formin iznosi oko 350 m3/s, protok kroz branu HE Varaždin iznosi oko 450 m3/s. Protok kroz brane akumulacija HE Čakovec i HE Dubrava očekuje se u popodnevnim i večernjim satima. Protoci su povećani, ali ispod količina pri kojima se proglašavaju mjere obrane od poplava. Prema prognozama ne očekuje se značajniji porast protoka na Dravi do kraja dana te ranih jutarnjih sati.

Zbog obilne kiše koja pada došlo je do povećanja vodostaja na vodotocima na području malog sliva Trnave. Zabilježeno je izlijevanje iz korita vodotoka Praporčan kod Selnice, kanala Gomilice kod Podbresta, nanos smeća na zapornici retencije Pribislavec, te erozija u koritu Bistrec-Rakovnice. Ekipe vodočuvara i dioničara Hrvatskih voda su na terenu, te prate stanje i dojavljuju u Centar obrane od poplava. Danas u 9 sati su proglašene mjere pripremnog stanja obrane od poplava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara