Zbog pobjede Syrize štednja bježi iz grčkih banaka, srušio se i euro

Zbog pobjede Syrize štednja bježi iz grčkih banaka, srušio se i euro

Foto: freeimages.com

STRAH od pobjede ljevičarske stranke Syriza u Grčkoj potaknula je odljev depozita iz banaka.

Prema podacima koje je objavio JP Morgan, odljev depozita iz grčkih banaka porastao je ovog tjedna na osam milijardi eura.

"Bilanca grčke središnje banke za prosinac prošle godine pokazuje porast zaduživanja kod Europske središnje banke za 11 milijardi eura, na ukupno 57 milijardi (što uključuje i 1 milijardu interventne pomoći za održanje likvidnosti.", navodi se u izvješću JP Morgana.

Analitičari JP Morgana očekuju da će se zaduživanje pojačati kako bi se nadoknadio odljev štednje i smanjenje mogućnosti kratkoročnog zaduživanja na novčanom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Depoziti povučeni iz grčkih banaka sele se u sigurnija utočišta poput off shore novčanih fondova u Luksemburgu.

Uspoređujući podatke o uplatama u fondove i podatke središnje banke analitičari očekuju da je samo ovoga tjedna iz grčkih banaka povučeno osam milijardi eura.

Euro pao

Euro je pao nakon prvih izlaznih anketa koje su ukazale na uvjerljivu pobjedu Syrize. Valuta je oslabila prema svim glavnim konkurentima u ranoj trgovini na području Australije i Azije i zadržala se na vrijednosti od 1.1115 dolara, što je najniža razina zabilježena od rujna 2003. godine.

Analitičari očekuju da će euro nastaviti s padom dok god postoji nesigurnost oko budućnosti Grčke u eurozoni.

"Ukoliko Syriza uistinu dobije više od trećine glasova i osigura većinu u parlamentu to će vrlo vjerojatno nastaviti gurati euro prema dolje," komentirao je za Bloomberg  Brian Jacobsen strateg za portfelje američkog Wells Farga.

Euro se od početka godine povukao za 5.5 posto u odnosu na valute deset razvijenih nacija koje prati Bloomberg, dok je najviše dobio švicarski franak s rastom od 18 posto.

Investitori i veliki špekulatori povećavaju oklade da će euro nastaviti slabiti u odnosu na dolar otkad je Europska središnja banka najavila program poticaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara