Zelena akcija: Studija eksploatacije Jadrana je farsa

Zelena akcija: Studija eksploatacije Jadrana je farsa

Foto: Hina

UDRUGE za zaštitu okoliša prosvjedom izrazile su razočaranje tijekom prosvjeda povodom javnog izlaganja o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš plana istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu.

Studija ni sadržajno ni proceduralno ne udovoljava osnovnim uvjetima, koje predviđaju domaći i zakoni EU i uvjereni smo kako će eventualni ugovori s koncesionarima na temelju ovakvih dokumenata bit će upitni naglasili su protivnici studije okupljeni oko koordinacije udruga zaštite okoliša. Strateške procjene utjecaja na okoliš se rade prije usvajanja planova i programa, upozorava Toni Vidan iz Zelene akcije.
 
"Ovo je farsa da se strategija radi post festum, kada je već plan eksploatacije ugljikovodika uvelike u implementaciji putem javnog nadmetanja koje je u tijeku. Tim javnim nadmetanjem je ustvari prejudicirana studija određen je obim i donesena ključna politička odluka da se cijeli Jadran stavi na raspolaganje naftnim kompanijama, što je potpuno neprihvatljivo. Pozivamo još jedanput ministarstvo da povuče ovu studiju iz procedure jer ovo je nacionalna izdaja koja postaje nacionalnom sramotom", kazao je Vidan.

Dorić: Sve je rađeno u skladu s najboljim praksama Europe
 
"Da je kvaliteta ove studije toliko loša i postupak protuzakonit da bi ovaj postupak Strateške procjene trebalo odmah obustaviti, a ako to oni ne učine sami mi ćemo se potruditi da dokažemo njegovu protuzakonitost. Zbog čega sramotna? Jer je nagovarao i uopće ne procjenjuje utjecaj na okoliš već nagovara kako se u eksploataciju Jadrana treba krenuti jer nikakvih problema nema", kazala je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.
 
"Sve je rađeno u skladu s najboljim praksama Europe. Hrvatsko zakonodavstvo je usklađeno time. Niti jedan korak se nije pogriješio. Apsolutno je sve rađeno transparentno i na vrijeme. Mislim da su te optužbe neosnovane i neargumentirane", rekla je ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara