Zelena akcija: Vlada mora poštivati stav građana Labinštine

Zelena akcija: Vlada mora poštivati stav građana Labinštine

Foto: Hina

NA JUČER održanom lokalnom referendumu o izgradnji Plomina C, građani Labinštine jasno su poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen u svojem dvorištu.

Poručili su danas iz Labina predstavnici Greenpeace i Zelene akcije, koji su u protekla tri tjedna na Labinštini provodili kampanju za izlazak na referendum i glasanje protiv izgradnje termoelektrane Plomin C na ugljen.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije poručio je:

"Rezultati jučerašnjeg referenduma su jasno pokazali koja je volja građana Labinštine. Znači, 94 posto građana koji su se protivili izgradnji termoelektrane na ugljen, vrlo jasno pokazuje da Vlada mora poštivati njihov stav," rekao je Ivčić.

"Ovaj savjetodavni referendum šalje jasnu poruku"

Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj rekao je kako su rezultati referenduma legitimni.

"Ako ga usporedimo sa zadnjim referendumu koji je održan na ovom području, dakle referendum o braku koji je bio na državnoj razini, izlaznost je bila veća, a rezultati su doveli do promjene ustava. Ovaj savjetodavni referendum šalje jasnu poruku", rekao je Zoran Tomić.

Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatske kazao je kako će se sada više orijentirati na ekonomske aspekte projekta Plomin C i to posebno stoga jer je potencijalni investitor japanski Marubeni u više navrata osuđivan zbog korupcije.

"Imajući to u vidu trebamo biti jako oprezni kakve ćemo ugovore potpisati s tom korporacijom", rekao je Gregović.

Pozvali su oni vladajuću koaliciju da, kako su rekli odbaci ovaj štetan projekt. Podsjetimo da se na savjetodavnom referendumu protiv izgradnje Plomina C na ugljen izjasnilo 94,5 posto građana Labinštine koji su izašli na referendum, a da je izlaznost bila 36,6 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara