Zelena akcija i Greenpeace Vladi: Odustanite od izgradnje Plomina C

Foto: Zelena akcija

ZELENA akcija i Greenpeace Hrvatska još su jednom pozvali Vladu da odustane od izgradnje termoelektrane Plomin C.

Poručuju kako nije samo riječ o ekološki štetnom, već i ekonomski neisplativom projektu. UNDP-ov stručnjak za razvoj projekata Robert Pašičko podsjetio je da se EU do 2050. obvezala smanjiti emisiju C02 od 80 do 95 posto, što itekako utječe na isplativost projekta Plomin C. 

"Ako se gradi elektrana na ugljen treba uzeti u obzir da će u budućnosti morati imati sustav za hvatanje tih CO2 emisija što je već danas čini nekonkurentnom. Već danas ta će elektrana proizvoditi struju po 70 eura po megavat satu dok se ona može kupiti na tržištu po 40. S ovim uređajem cijena ide na 90 do 100 kada će daleko konkurentniji biti i fotonapon i vjetroenergija koja je već danas konkurentnija ovoj elektrani", rekao je Pašičko.

Suprotno pravilima EU: HEP kao državna tvrtka ne smije sklopiti dugoročni sporazum o kupnju struje iz Plomina

Planiran ugovor kojim će se HEP obvezati na dugoročno kupovanje minimalno 50% električne energije iz "Plomina C" najvjerovatnije će biti nelegalan, zaključak je pravne analize koju je napravilo mađarsko udruženje okolišnih pravnika Environmental Management and Law Association, objavila je Zelena akcija.
 
Iako HEP nije do sad objavio nikakve informacije o poslovnom modelu Plomina C i utjecaj kojeg će ova TE imati na cijene električne energije, Zelena akcija je došla do prednatječajnog dokumenta kojeg je HEP u lipnju 2012. poslao potencijalno zainteresiranim investitorima i koji sadrži informacije o samom projektu o kojima se do sada nije govorilo u javnost.
 
Navedeni dokument sadrži nekoliko informacija o samom projektu o kojima se do sada nije govorilo u javnosti. Jedna od najbitnijih elemenata je odredba kojom HEP najavljuje da će s budućim vlasnikom Plomina C potpisati sporazum o dugoročnoj kupovini električne energije. S obzirom da je HEP u vlasništvu države, ovakva vrsta ugovora smatra se vrstom državne potpore. Neki oblici državne potpore i državnih subvencija dopušteni su pravilima EU, međutim, prema spomenutoj pravnoj analizi, za slučaj gradnje TE "Plomin C", gotovo je nemoguće da HEP zadovolji sve potrebne uvjete kako bi sporazum o dugoročnoj kupovini električne energije iz ove termoelektrane bio dopušten prema pravilima EU.
 
Država Plomin 2 namjerava pokloniti budućem vlasniku Plomina C
 
Udruge smatraju problematičnim i što HEP u prednatječajnom dokumentu potencijalnim investitorima u "Plomin C" najavljuje mogućnost ustupanja i TE "Plomin 2" koja je trenutno u zajedničkom vlasništvu HEP-a i njemačke tvrtke RWE, a iduće godine prijeći će u stopostotno vlasništvo HEP-a. To znači, nakon što bi "Plomin 2" napokon došao u javno vlasništvo, HEP bi ga poklonio budućem vlasniku Plomina C.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara