"Zrakoplovi u Hrvatskoj se ruše zbog lošeg sustava zaštite"

"Zrakoplovi u Hrvatskoj se ruše zbog lošeg sustava zaštite"

Ilustracija: Arhiva

UDRUGA opće avijacije Hrvatske od ministra od ministra prometa, pomorstva i veza Siniše Hajdaša Dončića će zatražiti smjenu uprave Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Sastanak sa ministrom su zatražili jer udruga, kao niti njezine članice, "nisu bile u mogućnosti ostvariti kvalitetnu  komunikaciju prema Agenciji za civilno zrakoplovstvo u cilju ostvarenja sigurnog i ekonomski održivog okvira za razvoj grane u cjelini".

"Nema primjerenog sustava zaštite"

"Što više, članice i udruga doživljavaju dosadašnje djelovanje Agencije samo u smislu restrikcija, bez prave istinske i iskrene želje za unaprjeđenjem sigurnosti zračnog prometa, te postavljanju realnog okvira za razvoj i konkurentnost grane. Najbolji dokaz za to je ignoriranje nepostojanja primjerenog sustava zaštite i spašavanja SAR prema ICAO Annex 12 standardima, od strane same Agencije. Ta činjenica je u više navrata na tragičan način potvrđena prilikom rušenja domaćih i stranih zrakoplova na ozemlju RH", pišu u priopćenju iz Udruge opće avijacije Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga je jednoglasnom odlukom prisutnih zatražena smjena uprave Agencije za civilno zrakoplovstvo te imenovanje nove uprave, uz to traži se i dopuna novog sastava savjeta Agencije, u kome mora biti i predstavnik malog zrakoplovstva. Kao nužnu mjeru udruga predlaže preraspodjelu parafiskalnog nameta po putniku i teretu na sufinanciranje od EU poticane izgradnje nužne infrastrukture malih aerodroma i helidroma - koji su nužni za razvoj i unaprjeđenje konkurentnosti, sigurnosti i dostupnosti zračnog prometa u cjelini", dodaju iz Udruge.

Od ministra traže smanjenje zrakoplovne administracije

Od ministra traže smanjenje zrakoplovne administracije na broj primjeren broju aktivnih zrakoplova. "Kao posebnu mjeru unapređenja rada i komunikacije, predlaže se kvartalno organiziranje javne konferencije sa predstavnicima Ministarstva, Agencije za istraživanje nesreća, CCAA te članicama udruge, uz aktivnu komunikaciju obrađenih sadržaja prema EASA-i", pišu iz Udruge.

"U smislu prevladavanja sadašnjeg neodrživog stanja unutar grane na ozemlju RH, Udruga poziva sve u grani srodne udruge i sindikate te zrakoplovne stručnjake u zemlji i inozemstvu, na promptnu uspostavu suradnje", zaključuju iz Udruge opće avijacije Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara