Ahmadinedžad: Napad 11. rujna je velika laž!

Ahmadinedžad: Napad 11. rujna je velika laž!

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u subotu je napad 11. rujna 2001. godine nazvao "velikom laži" koju SAD koristi kao izliku za rat protiv terorizma.

Ahmadinedžad je to rekao uslijed u posljednje vrijeme zategnutih odnosa sa Zapadom koji mu prigovara za kontroverzni nuklearni program.

"11. rujna je bio velika laž, izgovor za rat protiv terorizma i uvod u napad na Afganistan", rekao je na državnoj televiziji. Napad 11. rujna nazvao je "kompliciranim obavještajnim scenarijom i djelom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmadinedžad je i ranije dovodio u pitanje napad 11. rujna, ali se još nikada nije ovako oštro obrušio na taj događaj, potpuno ga negirajući.

Podsjećamo, Ahmadinedžad je početkom veljače dao nalog za pokretanje programa obogaćivanja urana na razinu od 20 posto, što je zemljama Zapada zadalo novu glavobolju i pokrenulo novi val izjava američkih i europskih političara koji i dalje tvrde da Iran priprema nuklearno oružje.

Američki ministar obrane Robert Gates pozvao je Zapad da se udruži i pojača sankcije prema Iranu, tvrdeći kako bi dodatni pritisak na iransku vladu mogao dati pozitivan učinak i privoljeti politički vrh da pristane na kontrolu nuklearnog programa od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara