Iranska policija uhitila "nepoćudnog" filmskog redatelja zbog kritiziranja vlasti

Iranska policija uhitila "nepoćudnog" filmskog redatelja zbog kritiziranja vlasti

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

IRANSKA je policija provalila u dom uglednog filmskog redatelja Jafara Panahija, uhitivši njega i članove njegove obitelji, prenosi danas britanski BBC pozivajući se na izjavu Panahijevog sina Panaha Panahija koju je ovaj dao zabranjenom opozicijskom web siteu.

Uz Panahija, njegovu suprugu i kćer, uhićeno je i 15 članova šire obitelji i gostiju koji su se u ponedjeljak uvečer zatekli u njegovoj kući u trenutku kada je u nju upala grupa policajaca u civilu.

Jafar Panahi međunarodno je priznati redatelj koji je potpisao više filmskih djela u kojima je oštro kritizirao aktualni iranski režim, zbog čega ga vlasti u Teheranu već godinama drže "na zubu". Policija je pretražila Panahijevu kuću, odnijevši sobom računala i više osobnih stvari poznatog redatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iranske vlasti ne simpatiziraju kritički nastrojenog redatelja

Teheranski državni tužitelj Abbas Jafari Dolatabadi iranskim je medijima potvrdio Panahijevo uhićenje, no demantira da je ono političke prirode, objašnjavajući kako je on optužen po nalogu suda zbog nekih ranijih djela zajedno sa još jednom neimenovanom osobom, no nije precizirao o kojim se protuzakonitim djelima radi.

Jafaru Panahiju iranske su vlasti prošle godine zabranile izlazak iz zemlje nakon što je na međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu obukao zelenu odjeću, boju opozicijske stranke protivnika režima sadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Isti je redatelj, čiji su filmovi sa jakom socijalnom tematikom i kritikama iranskih vlasti dobitnici brojnih međunarodnih nagrada u svijetu, bio uhićen i nakon što je u ljeto prošle godine prisustvovao komemorativnom skupu povodom smrti mlade teheranske studentice Nede Agha Soltan, prve žrtve žestokih političkih nereda koji su u Iranu izbili nakon Ahmadinedžadove pobjede na predsjedničkim izborima u lipnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara