Alabama zabranjuje pobačaj, čak i nakon silovanja i incesta

Alabama zabranjuje pobačaj, čak i nakon silovanja i incesta
Ilustracija: EPA

AMERIČKA savezna država Alabama usvojila je gotovo potpunu zabranu pobačaja. Zakon koji je prošao s 25 glasova za i šest protiv stupit će na snagu šest mjeseci nakon što ga potpiše guvernerka Kay Ivey, ali će se zasigurno suočiti s pravnim izazovima jer su udruge za zaštitu američkih građanskih sloboda i druge skupine najavile podizanje tužbi.

Kazna zatvora od 10 do 99 godina

Ograničenja pobačaja uvedena su u 16 država ove godine, a četvero guvernera već je potvrdilo zakone o zabrani pobačaja ako se mogu detektirati otkucaji srca kod embrija.

Alabama ide još dalje i zabranjuje pobačaj u bilo kojem slučaju. Osobe koje obavljaju pobačaj kazneno će odgovarati, zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina zatvora, dok žena koja obavlja pobačaj neće biti kazneno odgovorna.

Senat u Alabami koji kontroliraju republikanci odbacio je amandman demokrata kojim se dopušta pobačaj ženama i djevojčicama zatrudnjelima nakon silovanja i incesta.

Zastupnici protiv pobačaja znaju da će zakoni koji se donose sigurno biti osporavani, a sudovi su ove godine već blokirali restriktivan zakon iz Kentuckyja i još jedan zakon iz Iowe donesen prošle godine.

Podržavatelji zabrane pobačaja u Alabami kažu da pravo na život nerođenog djeteta nadilazi sva druga prava.

Svi republikanski senatori su muškarci

Republikanski senator Cyde Chambliss, govoreći u korist zakona u Alabami, rekao je da je poanta u tome da se "ode izravno do Vrhovnog suda kako bismo osporili slučaj Roe protiv Wadea". Visoki sud, sada s većinom konzervativnih sudaca nakon što je republikanski predsjednik Donald Trump imenovao nova dva suca, mogao bi poništiti "Roe protiv Wadea", sudski presedan iz 1973. kojim je uspostavljeno pravo žena na pobačaj.

Samo ove godine Georgia, Mississippi, Kentucky i Ohio donijeli su zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što liječnik otkrije otkucaje srca.

Protivnici nazivaju zakon "otkucaja srca" virtualnom zabranom jer se srčana aktivnost embrija može otkriti najranije sa šest tjedana, možda čak i prije nego što je žena svjesna da je trudna.

Demokratska senatorica Linda Coleman-Madison nazvala je republikance licemjernima zbog zagovaranja male vlade koja bi trebala ostati izvan privatnih stvari, ali "sada želiš u moju utrobu, a ja te želim izvan nje". Svih 27 republikanskih senatora su muškarci.

Glumica i aktivistica Alyssa Milano pozvala je na seksualni štrajk pod heštegom #SexStrike kao odgovor na kampanju protiv prava na pobačaj, pozivajući žene da odbijaju seks s muškarcima sve "dok ne dobijemo natrag tjelesnu autonomiju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara