Albanska vlada vojskom na one koji krše karantenu

Albanska vlada vojskom na one koji krše karantenu
Foto: EPA

ALBANSKA vlada razmjestila je vojsku na ulice nastojeći provesti strogi 40-satni policijski sat koji je počeo u subotu, a cilj mu je suzbiti širenje koronavirusa, nakon što se građani nisu pridržavali ranije donesenih preporuka.

Iz Italije, najteže pogođene zemlje koronavirusom, vratilo se oko 120.000 albanskih državljana. Albanija je prije 12 dana prekinula zračne i pomorske veze sa susjednim državama.

Dosad je na koronavirus u Albaniji pozitivno testirano 76 osoba i zabilježena su dva smrtna slučaja, no dužnosnici i liječnici žele spriječiti nagli porast infekcija koji bi prenapregnuo prilično limitirane javnozdravstvene usluge.

Unatoč odredbi da veći dio dana ostanu kod kuće te onoj o zabrani putovanja, brojni Albanci i dalje u skupinama džogiraju, druže se na ulicama i ne poštuju preporuku o tomu da, dok čekaju u redovima, drže razmak. 

Predsjednik Rama i vođa oporbe Basha u rijetkom jedinstvenom istupu pozvali ljude na poštovanje karantene

Premijer Edi Rama i vođa oporbe Lulzim Basha u rijetkome jedinstvenom istupu pozvali su stanovnike da poštuju 40-satnu karantenu koja je počela u subotu u 13 sati.

"Svi moraju ostati u svojim domovima nakon 13 sati. Protiv svih onih koji odredbu prekrše policija i oružane snage upotrijebit će silu, a to se odnosi i na umirovljenike. Ako bude trebalo upotrijebit će suzavac i vodene topove", poručio je Rama, dodavši da su od policijskog sata pošteđeni jedino hitni slučajevi. 

Škole, sveučilišta, džamije, crkve, barovi, restorani i teretane zatvoreni su. U točno određenom razdoblju rade samo trgovine s prehrambenim namirnicama i ostalim potrepštinama te ljekarne, a nastava se provodi online. 

U očekivanju većeg broja zaraženih i oboljelih Albanija priprema još dvije bolnice za njihov prihvat. Trenutačno su na odjelu intenzivne skrbi gradske infektivne bolnice četiri pacijenta. Svi su stabilno.

Dvoje pacijenata u istoj se bolnici nedavno oporavilo od posljedica zaraze, rekla je Eugena Tomini iz Instituta za javno zdravstvo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara