Al-Zarqawi optužio arapske države da su američki agenti

Al-Zarqawi optužio arapske države da su američki agenti

ČELNIK iračkog ogranka al-Qaide Abu Mussab al-Zarqawi, odnosno osoba koja se tako predstavlja, optužio je arapske države da sudjeluju u političkom pomirenju u Iraku kao američki agenti u cilju uništenja te države.

"(Arapske) države koje su se našle u Kairu uključene su u uništenje Iraka i suradnju s Amerikom, kojoj otvaraju svoje teritorije, zračni prostor i vode, te nude obavještajne podatke", stoji u izjavi snimljenoj na audio kaseti koja je u nedjelju puštena na Internetu, a glas koji je izgovara sličan je onom al-Zarqawija.

On se osvrnuo na konferenciju Arapske lige u studenom koja je pokušala pomiriti iračke političke frakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kaseta, puštena na islamističkoj web stranici koju često koriste pobunjeničke skupine u Iraku, ne može biti autorizirana.

Osoba koja izgovara poruku osudio je iračku Islamsku stranku, najveću sunitsku stranku, zbog potpore novom Ustavu, što smatra podupiranjem iračke vlade.

"Pozivamo Islamsku stranku da napusti taj put koji vodi ka destrukciji Sunita", stoji u izjavi.

"Imali smo snagu da spriječimo održavanje izbora u većem dijelu Iraka, ali to nismo učinili kako ne bi naudili Sunitima", kazao je, govoreći o parlmentarnim izborima u prosincu koji su uglavnom prošli mirno.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara