Američka studija pokazala utjecaj pesticida na novorođenčad

AMERIČKI su znanstvenici u dvije siromašne četvrti u New Yorku proveli istraživanje kojim su dokazali negativan utjecaj dvaju pesticida na novorođenčad.

Mlade majke s visokom razinom tih pesticida u krvotoku rodile su djecu manje porođajne težine od žena kojima u krvi nisu pronađeni tragovi tih kemikalija, pokazala je studija koju je provelo Sveučilište Columbia.

Djeca čije su majke imale u krvi klorpirifos i diazinon bila su pri porodu 250 grama lakša i oko centimetar kraća od ostale djece.

Otkad je uporaba tih kemikalija zabranjena u zatvorenim prostorima, veličina novorođene djece opet se vratila na normalu, izjavili su znanstvenici na čelu s Robin Whyatt za časopis Environmental Health Perspectives.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj je rezultat dio dugoročnog istraživanja utjecaja različitih zagađivača na majke i djecu u newyorkškim četvrtima Harlem i Washington Heights. Istraživanje se temelji na promatranju 314 djece rođene od 1988. do kraja 2000. Od te novorođenčadi, trećina je svrstana u kategoriju djece kod koje je primijećen utjecaj pesticida. U iduće dvije godine samo jedna od 77 beba u studiji svrstana je u tu kategoriju.

Voditeljica projekta Frederica Perera izjavila je da su ti rezultati važni jer je porođajna težina dobra prognoza za daljnji fizički i psihološki razvoj kao i za opće zdravlje djeteta.

Upotreba pesticida klorpirifosa i diazinona u kućama zabranjena je 2001., odnosno 2002. godine.

(Hina) xkga ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara