NOVI DETALJI Ubojica iz Teksasa prije pokolja pisao jezive poruke, vojska priznala veliki propust

NOVI DETALJI Ubojica iz Teksasa prije pokolja pisao jezive poruke, vojska priznala veliki propust
Foto: Twitter
 
AMERIČKE zračne snage priznale su u ponedjeljak da FBI-ju nisu prijavile podatak da je Devin Patrick Kelley, koji je u napadu u Teksasu ubio 26 i ranio 20 osoba, ranije bio osuđen za nasilje u obitelji, što bi spriječilo mogućnost da legalno nabavi oružje.
 
 
 
"Prema prvim informacijama, osuda protiv Kelleyja za obiteljsko nasilje nije unesena u registar", rekla je glasnogovornica američkoga zrakoplovstva Ann Stefanek, dodavši da je pokrenuta istraga kako bi se vidjelo ima li još presuda koje nisu upisane u bazu podataka.
 
Prema uredbi Pentagona, osoblje ministarstva mora FBI obavijestiti o svakoj presudi vojnoga suda kako bi bila unesena u registar.
 
Nije imao pravo kupiti ni posjedovati oružje
 
Kelleyja je vojni sud prije pet godina osudio zbog napada na ženu i posinka, no iz Američkih zračnih snaga priopćili su da to nije prijavljeno u Nacionalnu bazu podataka o počinjenim zločinima koju nadzire FBI. Kelley je bio osuđen na 12 mjeseci zatvora i oslobođen je 2014. godine te je nečasno otpušten iz vojske.
 
Prema američkom federalnom zakonu, temeljem te presude nije imao pravo kupiti ni posjedovati oružje, objasnila je glasnogovornica.
 
Pokušao zadaviti ženu, zamalo nasmrt pretukao posinka
 
Američke zračne snage objavile su 2013. dokument u kojima su podrobno navedeni razlozi presude protiv Devina Patricka Kelleyja: proglašen je krivim jer je između lipnja 2011. i travnja 2012. nekoliko puta istukao ženu, udarao je nogom i pokušao je zadaviti. Osim toga, osuđen je i za to što je tukao posinka, "snagom koja je mogla uzrokovati smrt ili teške ozljede".
 
U oba slučaja priznao je krivnju, no nije priznao krivnju za optužbu da je dva puta, u siječnju i travnju 2012., prijetio ženi i posinku oružjem.
 
Devin Patrick Kelley se ubio nakon pokušaja bijega s mjesta pokolja. Bio je odjeven u crno i nosio je zaštitni prsluk i poluautomatsku pušku kad je ušao u Prvu baptističku crkvu u Sutherland Springsu, mjestu od 400 stanovnika. U tom je napadu ubio 26 osoba, među kojima i 18-mjesečnu bebu, a ranio njih 20, među kojima je i dječak od pet godina. 
 
Prijetio po Facebooku

Ubojica je danima prije pokolja na svom Facebook profilu objavljivao uznemirujuće i jezive sadržaje, kao i fotografije svoje poluautomatske puške. Uz jednu je napisao: "Ona je opaka kuja".
 
Najgore masovno ubojstvo u povijesti Teksasa

Riječ je o najgorem masovnom ubojstvu u povijesti Teksasa i jednom od najgorih u suvremenoj povijesti SAD-a.

Devin Patrick Kelley, 26-godišnji bijelac, pojavio se u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu, seocetu s 400 stanovnika, u 11:20 sati po mjesnom vremenu, odjeven sav u crno i s neprobojnim prslukom. Otvorio je vatru iz poluautomatskog oružja i ubio 26 ljudi, među kojima je bilo djece.

Žrtve su u dobi od 18 mjeseci do 77 godina. Među njima je i osmero članova jedne obitelji uključujući ženu u petom mjesecu trudnoće i njezino troje djece. Ubijena je i kći svećenika u dobi od 14 godina.

Među ubijenima je i baka supruge ubojice.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara