Američki analitičari tvrde da Sjeverna Koreja ima barem 13 tajnih raketnih baza

Američki analitičari tvrde da Sjeverna Koreja ima barem 13 tajnih raketnih baza
Foto: Hina/EPA

SJEVERNA Koreja posjeduje najmanje 13 tajnih baza i skladišta balističkih raketa nuklearnog kapaciteta, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavio washingtonski analitički institut Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Izvješće CSIS-a temelji se na izvorima obavještajnih službi nekoliko zemalja, izjavama sjevernokorejskih prebjega, podacima dostupnim online i satelitskim snimkama. CSIS je sigurno utvrdio postojanje 13 položaja, ali misli da bi ih moglo biti do 20.

Tvrde da Sjeverna Koreja radi sve kako bi dobila mirovni sporazum

"Te baze nisu uništene", objasnio je za The New York Times Victor Cha, dužnosnik CSIS-a. 

"Svi se boje da bi Trump mogao prihvatiti loš sporazum", upozorio je. "Oni nam predaju samo jedan položaj za testiranje, raspuste nekoliko drugih položaja i u zamjenu za to dobivaju mirovni sporazum."

Victor Cha je trebao dobiti mjesto američkog veleposlanika, ali nije imenovan, uglavnom zbog neslaganja s pristupom Trumpove administracije korejskom pitanju.

Nakon summita Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Singapuru sredinom lipnja, Sjeverna Koreja je službeno obustavila svoj nuklearni program i testiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara