Amerikanci ostaju u BIH "koliko god to bude potrebno"

ZAMJENIK američkog državnog tajnika Marc Grossman prenio je u petak članovima Predsjedništva BiH uvjeravanja službenog Washingtona kako će američke postrojbe ostati u BiH "koliko god to bude potrebno" zajedno s ostalim vojnim snagama koje međunarodna zajednica ima u toj zemlji, priopćeno je iz bosanskohercegovačkog državnog Predsjedništva.

Grossman je u Sarajevu boravio u sklopu svoje turneje po zemljama regije sastavši se najprije iza zatvorenih vrata s predstavnicima najznačajanih političkih stranaka koje djeluju u BiH.

Nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Sulejmanom Tihićem i Borislavom Paravcem objavljeno je priopćenje u kojemu se navodi kako su s podtajnikom Grossmanom razmijenjena mišljenja o preustroju obrambenog sustava u BiH te mogućem uključivanju te zemlje u program "Partnerstvo za mir" kao i o budućnosti stabilizacijskih snaga (SFOR).

Članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha, stoji u priopćenju, prenijeli su Grossmanu kako u BiH postoji opći konsenzus o potrebi ostanka američkih vojnika što je uvjet jačanja mira i opće stabilnosti u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi Predsjedništva BiH također su izvijestili američkog dužnosnika kako postoji spremnost da se bosanskohercegovački vojnici upute u mirovnu misiju u Irak.

Grossman je pak izrazio zadovoljstvo mjerama koje su do sada poduzete na preustroju obrambenog sustava u BiH što je ujedno znak da je ta zemlja na dobrome putu koji vodi priključenju "Partnerstvu za mir".

Parlament BiH trebao bi do kraja godine usvojiti novi zakon o obrani kojim se prvi put nakon Daytona u toj zemlji uspostavlja ministarstvo obrane i glavni stožer oružanih snaga na državnoj razini.

Entitetske vojske nastavit će postojati no očekuje se kako će i one postupno biti objedinjene jer je to temeljni uvjet da BiH istakne kandidaduru za punopravno članstvo u NATO savezu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara