Angela Merkel nahvalila učenike koji prosvjeduju zbog klime

Angela Merkel nahvalila učenike koji prosvjeduju zbog klime
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel pohvalila je u subotu učeničke i studentske prosvjede protiv klimatskih promjena, a ministrica pravosuđa Katarina Barley zatražila je da se pravo glasa uvede i za 16-godišnjake.

"Jako podržavam to da učenice i učenici za zaštitu klime izlaze na ulice i da se bore za ono što smatraju ispravnim", rekla je njemačka kancelarka u sklopu svoje redovite tjedne videoporuke. 

"Mislim da je to jedna dobra inicijativa", rekla je Merkel. Ona je istodobno obranila činjenicu da se neki procesi u korist zaštite klime odvijaju sporo. 

"Znam da učenici žele da se neke stvari odvijaju brže, poput odricanja od ugljena kao izvora energije. No mi moramo nekako pomiriti očuvanje radnih mjesta i ekonomsku isplativost s jedne i zaštitu klime s druge strane", rekla je Merkel. 

U petak je u Hamburgu održan prosvjed učenika i studenata na kojem je pred nekoliko tisuća prosvjednika govorila i švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg. 

Masovni izlazak učenika na prosvjede petkom izazvao je i reakcije nekih političara na činjenicu da su učenici u to vrijeme trebali biti u školama. Ministrica okoliša Svenja Schulze je obranila sudjelovanje učenika na prosvjedima, ali je istaknula kako su izostanci iz škole "na duže staze gledano neodrživi". 

Ministrica pravosuđa Katarina Barley je u razgovoru za dnevnik Passauer Neue Presse pohvalila angažman mladih i zatražila pravo glasa za 16-godišnjake. 

"Ovi prosvjedi pokazuju da su mladi dovoljno zreli i da su politički angažirani. Politika bi mladima već nakon 16 napunjenih godina trebala omogućiti pravo glasa i na saveznim izborima“, rekla je Barley. 

16-godišnjaci u Njemačkoj smiju sudjelovati na izborima za lokalne parlamente u nekoliko saveznih pokrajina, kao i na općinskim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara