Anketa pokazuje da je većina Katalonaca protiv neovisnosti

Anketa pokazuje da je većina Katalonaca protiv neovisnosti
Foto: EPA

OKO 43,7 posto stanovnika autonomne pokrajine Katalonije htjelo bi da ona postane neovisna država dok se tome protivi njih 47,9 posto, pokazala je anketa koju je objavila javna katalonska institucija za ispitivanje mišljenja Centre d'Estudis d'Opnió (CEO).

Istraživanje je provedeno u trenutku zategnutih političkih odnosa Barcelone i Madrida te nakon što je sudac Vrhovnog suda u listopadu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o samostalnosti 2017.

Ustavni sud je bio zabranio provođenje referenduma. Dužnosnici su nakon referenduma proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

CEO je anketu proveo od 14. studenog do 5. prosinca, na uzorku od 1500 ispitanika.

Katalonija, sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, jedna je od 17 autonomnih pokrajina Španjolske. Ona je turistički i industrijski motor gdje nastane 19 posto španjolskog BDP-a.

Od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u listopadu kako do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine namjerava organizirati novi referendum o punoj nezavisnosti i uspostaviti republiku. Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je istovremeno da španjolski Ustav ne dopušta referendume slijedom čega ga vlada ne namjerava odobriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara