ANKETA Trebaju li "branitelji" određivati tko smije svirati u Hrvatskoj?

ANKETA Trebaju li "branitelji" određivati tko smije svirati u Hrvatskoj?
Na slici: Marko Skejo ("branitelj" koji je pokušao zabraniti kazališnu predstavu u Splitu) i Momčilo Bajagić Bajaga Foto: Pixsell/Petar Glebov/Hina

NA OVOGODIŠNJIM Danima piva u Karlovcu trebao je nastupiti Bajaga sa svojim bendom. Međutim, zbog inicijative takozvanih branitelja, od Bajaginog koncerta u Karlovcu neće biti ništa. 

>> Otkazan nastup Bajage u Karlovcu zbog pritiska braniteljskih udruga?

>> Hladno pivo odbilo biti zamjena Bajagi kojeg su zabranili "branitelji"

Momčila Bajagića i Instruktore trebalo je zamijeniti Hladno pivo, ali oni su odbili angažman.

"Doći ćemo možda popiti pivo, ali nećemo svirati jer ne želimo biti ničija zamjena. Dragi Karlovčani, vidimo se nekom drugom prilikom. Živjeli!!", napisali su na svojoj Facebook stranici uz Bajaginu pjesmu "Ovo je Balkan".

Index je danas anketirao Zagrepčane i pitao ih što misle o zabrani Bajagina koncerta u Karlovcu - pogledajte video:

Lokalni mediji objavili su kako se zamjena dogodila zbog pritiska dijela veteranskih udruga koje su izrazile negodovanje zbog koncerta. Tvrtka Fest, koncesionar Dana piva zadužen za sadržaj i nastupe izvođača, program je znatno ranije predstavila Gradu Karlovcu i nikakvih problema nije bilo već su prijepori počeli otkako je prije 20-ak dana informacija puštena u javnost.

 

 

"Na nama je da poslušamo mišljenje branitelja"

Dogradonačelnica Karlovca Andreja Navijalić izjavila je da nije bilo službenog zahtjeva veterana. Međutim, zanimalo ju je mišljenje "branitelja" o spornom koncertu. 

"Obzirom na informacije koje su se desile po gradu tražili smo da se vidi kakva je trenutna situacija, da se uvaži mišljenje, posebice hrvatskih branitelja i da se vidi što se u tom konceptu može napraviti", ispričala je Navijalić.

"Ono što znamo je da je postojala inicijativa branitelja i na nama je da poslušamo ne samo branitelje nego i ostale građane Karlovca, a posebno branitelje koji su zaslužni i za obranu Karlovca i naše države i važno nam je mišljenje šire javnosti i u tom konceptu su dane smjernice organizatoru da vidi ono što bi bilo najbolje i u kojem smjeru je najbolje složiti programski koncept Dana piva. O Danima piva se inače puno raspravlja pa mislim da je i ovo priča o kojoj valja raspravljati", dodala je dogradonačelnica.

Bajaga je bez problema već nastupao u Karlovcu 2011. godine, ali Navijalić misli kako je situacija sada drugačija. 

"Različite su godine, različiti koncepti, različiti politički okviri i mislim da i u tom konceptu možemo promatrati cijelu ovu situaciju", zaključila je.

Zabrane manifestacija koje im nisu po volji

Ovo nije prvi put da branitelji koncerata pokušavaju zabraniti ili izmijeniti manifestacije koje im nisu po volji.

Primjerice, ove godine vlada je morala promijeniti program proslave Oluje. Proteklih dana dio branteljskih udruga nije bio zadovoljan protokolom prema kojem bi središnje obilježavanje 23. obljetnice Oluje bilo na Kninskoj tvrđavi umjesto na glavnome Trgu dr. Ante Starčevića. Organizatori, tri resorna ministarstva, htjeli su da se najveći dio protokola, uključujući i govore državnog vrha, održi na platou Kninske tvrđave, no tome su se usprotivile gotovo sve udruge.

Prošle godine, veteranske udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijele su kaznenu prijavu protiv Olivera Frljića zbog predstave "Naše nasilje i vaše nasilje. Također, zbog te iste predstave, cijela Hrvatska je gledala veterane koji su se okupili pred splitskim HNK i urlali, divljali i vrijeđali, a zabilježena je i manja materijalna šteta. 

Branitelji koncerata

Branitelji koncerata pokušavali su zabraniti koncerte narodnjačkim zvijezdama iz Srbije. Jedan od primjera je onaj od prije dvije godine kad su prosvjedovali protiv nastupa srpske folk pjevačice Jelene Vučković u jednom šibenskom klubu.

"Ovim koncertom vrijeđa se hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, građane ovoga grada, domoljube, obitelji poginulih branitelja, nestale, ranjene i oboljele. Nameće se prisilno kultura naroda koji je sustavno desetljećima, pa i danas to pokušava, uništavati Hrvate, hrvatsku baštinu i kulturu te u konačnici sve vrijedno u domovini nam Republici Hrvatskoj", zahtijevali su predstavnici četiriju "braniteljskih" udruga.

Zatražili su da "hrvatske institucije zaustave ovo kulturno nasilje". 

Odgađanje Europske noći kazališta

Zatim, također prošle godine, odgođeno je održavanje međunarodne kulturne manifestacije Europska noć kazališta. Razlog? Odgodu je tražio Mladen Pavković, osuđeni bludnik nad maloljetnicom, inače predsjednik jedne od bezbroj udruga veterana Domovinskog rata. Zasmetalo mu je što se ta jednodnevna manifestacija trebala održati na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Petljanje u obrazovanje

Umiješali su se i u obrazovanje. Naime, braniteljima privilegija zasmetalo je što im nitko iz ministarstva nije objasnio što piše u novom kurikulumu povijesti, odnosno što će djeca učiti u udžbenicima.

"Zatražili smo od ministra branitelja Medveda da pokuša dogovoriti jedan sastanak s ministricom Divjak da vidimo točno što piše u novom kurikulumu. Mi uopće nemamo informaciju što piše unutra", požalio se Indexu Đuro Glogoški.

Prije tri godine, dvije profesorice i ravnatelj Srednje škole Lovre Montija u Kninu našli su se na meti lokalnog HDZ-a, Crkve i "braniteljskih" udruga, a sve zato što su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto u službenom programu maturalne večeri. 

Gaženje petokrakog cvijeća

Prije četiri mjeseca dogodio se bizaran incident koji možda najplastičnije opisuje besmisleno upletanje veterana u stvari kojih se ne tiču.

U Vodicama su se ratni veterani pobunili zbog nasada begonija jer im se učinilo da je cvijeće na prometnom otoku ispred stare zgrade općine u Vodicama zasađeno u obliku petokrake. Jedan od njih sjeo je u kamion i pregazio cvijeće.

Predstava sa šatorom

Kruna branteljskog izvolijevanja vjerojatno je šator u Savskoj 66. U 555 dana prosvjeda pred Ministarstvom branitelja javnost je svjedočila transparentima "1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavije" i "1991. Oba su pala, 2015. Oba će pasti", jasno aludirajući na tadašnjeg predsjednika i premijera Ivu Josipovića i Zorana Milanovića. 

>> Jesu li Medved i šatoraši ljudima zgadili branitelje?

Veterani su marširali po gradu, zatvarali su se u crkvu, obračunavali s policijom, postavljali plinske boce na jednu od najprometnijih ulica u gradu, sve dok nisu dobili što su htjeli.

Na kraju se ispostavilo da je cijela predstava pod ceradom dobro naplaćena od HDZ-a. 

Šatoraši su dobili Tomu Medveda - drugog ministra po svojoj mjeri, nakon što je Crnoja u rekordnom roku dobio nogu, a zajedno s njim i Zakon o braniteljima, koji će porezne obveznike koštati pola milijarde kuna. 

Zakonom se ukida javni registar branitelja i uvodi naknada za nezaposlene veterane, veća od one koju dobivaju "obični" ljudi. Jedna od odredbi ovog zakona propisuje da općine i gradovi - jedinice lokalne i regionalne samouprave, moraju podupirati rad veteranskih udruga kojih je u Hrvatskoj preko tisuću. 

Do 2025. godine, kako je izračunao zastupnik Goran Beus Richembergh, taj zakon će porezne obveznike koštati 5.5 milijardi kuna. 

Branitelji koncerata imaju dugogodišnju praksu petljanja u društvene manifestacije koje ih se ni na koji način ne tiču. Ponekad su uspješni, ponekad ne. Ponekad dobiju ono što žele, ponekad ne. Ali uvijek su tu.

Pitanje je samo zbog čega im građani to dopuštaju?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara