Anketa: Vidoševićevi glasovi u drugom krugu idu Josipoviću

Tekst: I.M.
Foto: Index

JOŠ SU svega tri dana preostala do predsjedničkih izbora. Prema brojnim anketama, izvjesno je da Hrvatska u prvom krugu neće dobiti predsjednika. Kao vodeći u utrci za drugi krug i Pantovčak cijelo se vrijeme nalazi SDP-ov kandidat Ivo Josipović, dok se za drugo mjesto vodi žestoka bitka između nekoliko kandidata.

Josipovićevi birači na strani Vidoševića, Bandićevima čak i Hebrang bliži od Josipovića

Rezultati anketa na Indexovoj temi Predsjednički izbori 2009, pokazuju kako bi se Josipovićevi birači u drugom krugu priklonili Vidoševiću, a ako bi morali birati između Bandića i Hebranga jednostavno bi ostali kod kuće i ne bi glasovali u drugom krugu izbora. Vidošević je blizak i Bandićevim biračima, kojima je čak i Hebrang draži od donedavnog Bandićevog stranačkog kolege Ive Josipovića.

Vidoševićevi glasovi u drugom krugu idu Josipoviću, razočarani Hebrangovi birači ostaju kod kuće

Ne uđe li Vidošević u drugi krug, njegovi birači će se prikloniti Josipoviću. Budu li kojim slučajem morali birati između Bandića i Hebranga, njih više od četrdeset posto će ostati kod kuće, dok će ostali ravnomjerno raspodijeliti svoje glasove dvojici kandidata. Čak 75 posto Hebrangovih birača neće izaći na izbore u drugom krugu ne ostane li njihov favorit u utrci za Pantovčak. Oni malobrojni koji ipak izađu na birališta, priklonit će se svima samo ne Josipoviću.

Josipoviću u drugom krugu i potpora birača Damira Kajina, Vesne Pusić i Slavka Vukšića

Uđe li Josipović u drugi krug, a njihov kandidat ne, birači Damira Kajina, Vesne Pusić i Slavka Vukšića će stati na Josipovićevu stranu i to njih čak 80 posto. Ako Josipović ne prođe u drugi krug, priklonit će se Vidoševiću bude li jedan od kandidata. Ne bude li ni njega u utrci - mahom će ostati kod kuće.

Ne uđu li Primorac i Jurčević u drugi krug, njihovim biračima je potpuno svejedno tko će voditi državu

Rezultati anketa na Indexovoj temi Predsjednički izbori 2009 pokazuju i zanimljivu podjelu koja će se dogoditi među Primorčevim biračima ne uđe li njihov kandidat u drugi krug. U toj im je situaciji svejedno hoće li ih voditi Josipović, Bandić, Vidošević ili Hebrang, jer se svakome od njih u međusobnim duelima priklanja 30-ak posto Primorčevih birača, dok će ih također 30-ak posto drugi izborni krug pratiti iz fotelja, a ne na biralištima. Ista struktura podjele među biračima postoji i kod kandidata Josipa Jurčevića.

Birači Vesne Škare-Ožbolt i Borisa Mikšića u drugom krugu ostaju kod kuće, Tuđmanovi će se prikloniti Hebrangu

Birači Vesne Škare Ožbolt i Borisa Mikšića većinski će ostati kod kuće te u drugom izbornom krugu neće svoju potporu dati ni jednom od kandidata koji vode u utrci za Pantovčak. Birači Miroslava Tuđmana u drugom će se krugu većinski opredijeliti za Andriju Hebranga, a otpadne li i on u prvom krugu, treći izbor im je Bandić. Budu li morali birati između Josipovića i Vidoševića, radije će ostati kod kuće nego li izaći na birališta.

Detaljnije grafikone pogledajte na Indexovoj temi Predsjednički izbori 2009.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara