Ankete: SPD-u opet raste popularnost

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osjetno poboljšala svoj status kod birača, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mišljenja što ga je po nalogu tjednika "Stern" proveo institut "Forsa".

Ukupno 30 posto ispitanih bi trenutno glasalo za SPD da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori. To je pet posto više od rekordno niske vrijednosti od 25 posto utvrđene prošlog tjedna te ujedno predstavlja i prvo poboljšanje od parlamentarnih izbora u rujnu prošle godine.

Promatrači procjenjuju da je poboljšanju trenda kod SPD-a pridonijela pobjeda njemačkog kancelara i predsjednika SPD- a Gerharda Schroedera nad protivnicima njegovih reformi na izvanrednom stranačkom kongresu održanom prošle nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema istom ispitivanju oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU bi na izborima dobila podršku 45 posto birača što predstavlja gubitak od 4 posto u odnosu na prošli tjedan. Zeleni bi osvojili 10 a Liberali (FDP) 8 posto. Stranka demokratskog socijalizma (PDS) s 4 posto ponovno ne bi uspjeli preći prag potreban za ulazak u Bundestag.

Mišljenja o tomu treba li u Njemačkoj vladati tzv. velika koalicija između SPD-a i Unije CDU/CSU su podjeljena. Tako 49 posto ispitanih smatra da bi takva politička konstelacija bila dobra za zemlju dok je 47 posto protiv. Zbog nagomilanih političkih i gospodarskih teškoća u zemlji su sve glasniji zahtjevi za formiranjem velike koalicija i na saveznoj razni što su SPD i Unija CDU/CSU dosada odbijale.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara