"Antonia Balek može hodati i velika je manipulatorica"

"Antonia Balek može hodati i velika je manipulatorica"

"ANTONIA BALEK uopće nije invalid. Ona može hodati na svojim nogama i velika je manipulatorica", tvrdi neurolog koji je Antoniju liječio mjesecima, a koji je želio ostati anoniman, u razgovoru za jedan dnevni list. Liječnik je dodao kako je ona često znala odbijati hranu kako bi izgledala što mršavije i što bolesnije. "Ona ima određenu bolest, neurološku dijagnozu od koje slabe mišići, ali joj zbog toga nisu potrebna invalidska kolica. Vrlo je moguće kako su joj mišići dodatno oslabili od čestog izgladnjivanja", smatra liječnik koji je više puta primijetio kako Antonija baca hranu, namjerno povraća i izaziva si proljev.

"Ona ima histrionski poremećaj i nije slučaj za neurologa nego za psihijatra", rekao je doktor i dodao da nikad nije vidio liječničku dokumentaciju kojom se potvrđuje da je Antonia bila u komi, niti da je stradala u prometnim nesrećama. Također tvrdi kako mu to nikad nije spomenula, ali mu je rekla da boluje od astme, dijabetesa i hepatitisa C. Liječnik dodaje kako je s njenim refleksima sve u redu, ali su u medicini i ranije zabilježeni ljudi koji su i nesvjesno simulirali oduzetost.

Balek: Postoji dokumentacija koja može dokazati moje zdravstveno stanje

Antonia odgovara kako ne zna o kojem se liječniku radi i dodaje da su optužbe koje se iznose protiv nje lažne. "Postoji razna medicinska dokumentacija koja može dokazati moje zdravstveno stanje. Kako bih dobila sva ortopedska pomagala koja imam da nisam invalid? Kako bih se udružila u udruge invalidnih osoba i bila korisnik brojnih povlastica na koje invalidi imaju pravo?"

Antonia Balek kaže kako je prošla tri kontrole. U Rijeci su je pregledavali tri sata na dopinškoj kontroli, u Nizozemskoj je obavila još rigoroznije kontrole gdje su je pregledavali stručnjaci koji se bave kategorizacijom invaliditeta, a zatim je prošla kontrolu i u Pekingu, uoči Paraolimpijskih igara. Pregledalo ju je barem osam liječnika i niti jedan nije osporio njen invaliditet.

"Također demantiram sva policijska izvješća o kojima mediji pišu, a koji se tiču prometnih nesreća u kojima sam sudjelovala. Moje će fizičko stanje pokazati da govorim istinu, da sam nepokretna", kaže Antonia koja je također odbacila optužbe da je narkomanka.

Trener: Antonija je invalid

Čak je i Antonijin trener Ivica Jakeljić, kojeg je optužila da joj je prijetio, u javnost izašao s tvrdnjom kako nema nikakve sumnje da je ona invalid. "Vidio sam svu liječničku dokumentaciju i nema razloga za sumnju. Antonia je prošla nekoliko postupaka kvalifikacije invalidnosti koje su to potvrdile", kaže Jakeljić i objašnjava kako se radi o testovima u kojima sportaš vrši razne pokrete, nakon čega liječnički timovi provjeravaju ima li reakcija na nepokretnim dijelovima tijela.

Cvita Balek: Moj sin je nije pokušao ubiti

U međuvremenu se ponovno oglasio i Antonijin brat, koji kaže kako su mediji izvrnuli njegovu izjavu te objašnjava kako nije vidio Antoniju da hoda, ali se ogradio od navodnih prometnih nesreća koje njegova sestra spominje. "Ako policija ni liječnici nemaju podatke o tim nesrećama, što bih ja trebao reći?", kaže Vlado Balek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su se u medijima jučer pojavile izjave Vlade Baleka kojima je Antonijina invalidnost dovedena u pitanje, paraolimpijka optužila je brata da ju je pokušao ubiti. "Ja da sam je pokušao ubiti? Pa čak ni dok sam bio u ratu nisam pušku nikad kući donio", ogorčen je Vlado. Priču o pokušaju ubojstva opovrgla je i Cvita Balek. "On to nikad ne bi napravio, on je moja krv", kaže majka Antonije Balek. Činjenica je da je Balek 2003. godine dobila ubodnu ranu u trbuh i prijavila je policiji da ju je netko izbo, ali kasnije je utvrđeno kako je to učinila sama. Susjedi Balekovih tvrde da je tu večer policija u kuću došla jer je Cvita Balek pravila probleme. "Ona se zna napiti pa galamiti i napadati susjede". 

Nije to bio prvi put da je Antonia nekog optužila za pokušaj ubojstva. Istu je stvar napravila i bivšem suprugu, od kojeg se razvela 1997. godine i koji ju je, kako kaže, nakon razvoda vidio samo jednom i to nakratko. Optužbu za pokušaj ubojstva nije želio komentirati.

Tko laže i zašto?

Situaciju su dodatno zakomplicirale kontradiktorne izjave iz kojih je jasno da netko laže. Antonia Balek je, naime, nekoliko puta novinarima kazala kako je imala tri prometne nesreće, a da je nakon druge pala u komu. No, tek nekoliko tjedana kasnije kazala je kako je o komi govorio izbornik, a ne ona i kako nije točno da je tri godine bila u komi.

Također je kazala kako joj je život ugrožen jer je početkom rada radila za hrvatske tajne službe. Natuknula je da se zbog toga i dogodila prometna nesreća nakon koje je ostala u komi, a kad je bila u "velikom automobilu koji je vozio moćan čovjek iz Kaštela". Njena majka ima drugačiju verziju priče. "Vozila se u Fići, a nisam sigurna je li vozila ona ili njena kolegica. Nakon nesreće nije stalno bila u komi, svako malo bi dolazila k sebi".

Ostala je zabilježena i izjava Antonije Balek iz 15. rujna, kad je kazala da je članica Udruge "Multipla Split" koja okuplja članove oboljele od multiple skleroze, da bi niti dvadeset dana kasnije kazala kako "nema multiplu sklerozu, ali to je teško objasniti".

Ukoliko je lagala izgubit će sve nagrade i prava

Ukoliko se pokaže da je Antonia lagala o svojoj invalidnosti, sve nagrade i prava koja je stekla na račun nje bit će joj oduzeti, kaže glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. Prema pravilniku Međunarodnog paraolimpijskog odbora u tom će joj slučaju medalje biti oduzete, a vjerojatno će dobiti i trajnu zabranu nastupa na Igrama. Internu je istragu pokrenuo i Hrvatski paraolimpijski odbor, koji se zasad ogradio od Antonijinih izjava u javnosti.

J.C.
Foto: Xinhua

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara