ARAPSKI SUMMIT U POTPUNOSTI ODBIJA RAT U IRAKU

Šefovi arapskih država u subotu su, po završetku svog razjedinjenošću i sukobima obilježenog summita u Sharm el Sheikhu, izjavili da apsolutno odbijaju napad na Irak kao i sudjelovanje u vojnoj akciji protiv te zemlje, izjavio je glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa.

Oni su također odlučili da će osnovati izaslanstvo koje će izložiti arapsko stajalište ´međunarodnim stranama´ i koje će zatim otići i u Bagdad kako bi se dogovorili s bratskom iračkim vladom´.

Arapske zemlje u svojoj završnoj izjavi ´odlučno odbijaju napad na Irak i svaku prijetnju protiv sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti svih arapskih zemalja´. Naglašava se potreba mirnog rješenja iračke krize te zahtijeva da se inspektorima naoružanja u Iraku pruži više vremena kako bi završili svoju misiju.

U pogledu njihovog stajališta u slučaju rata, arapske zemlje izjavljuju da će se ´suzdržati od sudjelovanja u vojnoj akciji koja bi bila usmjerena na sigurnost i teritorijalnu cjelovitost Iraka i svih drugih zemalja´.

O toj se formulaciji dugo pregovaralo budući da se ona neizravno odnosi na one zemlje Zaljeva koje primaju američke postrojbe.

Arapske zemlje u svojoj izjavi pozivaju čitav svijet da ih podrži u naporima da se izbjegne rat, a Irak da integralno primjeni rezoluciju 1441 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Završno se u izjavi izražava solidarnost s iračkim narodom i ističe ocjena da je vrijeme da se ukine embargo te podržava odgovornost Vijeća sigurnosti UN-a u zaštiti neovisnosti i cjelovitosti Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara