Australac koji je zbog svoje posebne krvi spasio milijune nerođene djece posljednji put dao krv

Australac koji je zbog svoje posebne krvi spasio milijune nerođene djece posljednji put dao krv
Screenshot: Youtube
 
DOBROVOLJNI darivatelj krvi iz Australije koji je zahvaljujući rijetkom tipu krvi spasio, kako se vjeruje, živote preko dva milijuna nerođene djece koja su trebala anti-D imunoglobulin dao je u petak u Sydneyu posljednji put krv. Taj je 81-godišnjak uporno davao krv kroz 63 godine, a sad je otišao u mirovinu.
 

 
Okružen majkama i njihovim bebama, James Harrison medicinskoj je sestri pružio "zlatnu ruku" kako bi mu posljednji put izvadila krv, posebnu po tome što konstantno proizvodi visoke razine antitijela, vrijednih u proizvodnji anti-D injekcija.

Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog djeteta, čime se sprječava razvoj Rh protutijela.

Majke i djeca ponekad nemaju kompatibilna obilježja krvi, kao što je slučaj kad su djeca Rh-pozitivna, a majka Rh-negativna.

Nakon rođenja Rh-pozitivnog djeteta, Rh-negativna majka dobiva injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se spriječilo stvaranje protutijela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne djece u budućim trudnoćama.

Harrisonove donacije pomogle su australskim majkama, njih više od dva milijuna, da na svijet sigurno donesu svoje bebe, objavio je Crveni križ.

Harrison je inspiraciju za dobrovoljno darivanje dobio kada je imao 15 godina, kada je trebalo 13 litara krvi tijekom velike operacije.

To ga je navelo da počne davati krv čim je napunio 18 godina, 1954., puno ranije nego su znanstvenici otkrili rijetku kombinaciju Rh-negativne krvi i anti-D antitijela u njegovoj krvi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara