Australija povećava proizvodnju tehnoloških metala, no Kina i dalje dominira

Australija povećava proizvodnju tehnoloških metala, no Kina i dalje dominira
Foto: Epa

AUSTRALIJA će povećati proizvodnju rijetkih metala Zemljine kore i drugih vojno osjetljivih „tehnoloških metala”, objavila je u ponedjeljak ministrica obrane Linda Reynolds, nadovezujući se na sve izraženije sumnje širom svijeta u pouzdanu nabavu tih sirovina u Kini.

Australija je bogata sirovinama i ima nalazišta koja bi mogla jamčiti opskrbu saveznika, uključujući SAD i Veliku Britaniju, poručila je Reynolds.

Takozvani tehnološki minerali koriste se u proizvodnji široke palete sofisticiranih proizvoda, od pametnih telefona i lasera preko sustava u zrakoplovstvu i tehnologija za elektroničko ratovanje.

Kina proizvodi više od 95 posto tih materijala na globalnoj razini. SAD podmiruje više od 80 posto svojih potreba uvozom iz azijskog diva.

Zbog trgovinskog sukoba dvaju vodećih svjetskih gospodarstava kineski je izvor opskrbe došao pod znak pitanja, iskazan u prijetnji Pekinga obustavom izvoza.

U Australiji 40 posto poznatih nalazišta tehnoloških metala

Australska ministrica naglasila je pak da je jako važno da zapadni saveznici nabavljaju navedene metale izvan Kine.

„U Australiji imamo najmanje 40 posto poznatih nalazišta tehnoloških metala, bilo da je riječ o litiju, kobaltu, niklu ili grafitu, ali imamo i većinu drugih rijetkih metala Zemljine kore na koje se danas oslanja naša suvremena tehnologija i naš stil života", poručila je Reynolds.

O toj se temi nadugo i naširoko raspravljalo na nedavnim australsko-američkim ministarskim konzultacijama i u razgovorima s britanskim kolegama, dodala je.

„Želimo imati zajamčenu opskrbu. Rijetki metali Zemljine kore koriste se u proizvodnji velikog dijela naše vojne opreme i naših kapaciteta", pojasnila je Reynolds.

Ključno je pitanje za Australiju, SAD i ostale saveznike „kontinuitet i sigurnost opskrbe tim rijetkim Zemljinim i tehnološkim metalima, kako se sada zovu, to je pitanje od nacionalne važnosti”, poručuje australska dužnosnica.

Kina je za neke materijale jedini dobavljač

Vrijednost globalne trgovine rijetkim metalima Zemljine kore godišnje iznosi oko 350 milijuna američkih dolara, a Kina ima nesrazmjerno veliki udio u proizvodnji obrađenih materijala poput karbonata i magneta, navodi voditelj istraživanja u Perth USAsia Centru Jeffrey Wilson

U slučaju disprozija, koji se može koristiti u magnetima za električna vozila i nuklearno gorivo, Kina je jedini dobavljač.

„Kineski gotovo potpuni monopol znači da ne postoji stvarno odnosno pouzdano međunarodno tržište rijetkim metalima Zemljine kore. Zahvaljujući ogromnoj tržišnoj moći kineska vlada također ima puno prostora za kontrolu i oblikovanje globalnih trgovinskih obrazaca”, dodao je Wilson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara