Australiju čeka tjedan iz pakla

Australiju čeka tjedan iz pakla
Foto: BSCH

DOK se na sjevernoj hemisferi borimo sa snijegom i hladnoćom, Australija će se idućih dana pržiti na više od 40 stupnjeva Celzijevih, pod toplinskim valom koji će, predviđaju meteorolozi, trajati pet dana. 

"Idući toplinski val trajat će do kraja mjeseca, stoga ne bih bio iznenađen da siječanj bude najvrući mjesec ikad", rekao je meteorolog Rob Sharpe za australski portal News.com.au. "Vrlo vruće vrijeme dolazi. Petak bi mogao biti najopasniji dan za požare koji smo vidjeli ovog ljeta diljem jugoistočne Australije", upozorio je, dodavši kako više od 200 požara trenutno gori diljem Australije. 

"Tek smo prošli kroz najvrući prosinac ikad zabilježen. U ovom zadnjem toplinskom valu imali smo četiri dana koja su među deset najvrućih dana ikad zabilježenih u Australiji i najvruću noć ikad zabilježenu", objašnjava ovaj meteorolog.

Vrhunac toplinskog vala u petak

"Nažalost, požar će jačati dok ne dosegne vrhunac u petak, kad će vjetar i temperature biti gori nego danas. To će dovesti do visoke opasnosti od požara za više okruga, pa čak i ekstremne opasnosti od požara u dijelovima Tasmanije, što je izuzetno rijetko", napominje Sharpe.

Najviša prognoza za Adelaide je čak 44 stupnja u četvrtak, a za Sydney 43 stupnja preko vikenda, javlja News.com.au. Najvruće će biti u petak u Swan Hillu - čak 46 stupnjeva. 

Posebno visoke temperature očekuju se u Južnoj Australiji, Novom Južnom Walesu, Queenslandu i Victoriji, počevši od danas. Vrućina će prema prognozama trajati do Dana Australije, nacionalnog praznika koji se obilježava 26. siječnja. 

Osim požara i toplinskog udara, Australcima prijete i druge vremenske nepogode: monsun se formira sjeverno od ovog kontinenta, moguća tropska ciklona zapadno, a vjetar s kišom očekuju Perth i Južnu Australiju. 

Ako ovaj siječanj zaista obori rekord kao najvrući od početka mjerenja, moguće je da će i ovo ljeto u Australiji biti najvruće dosad zabilježeno. 

>> Dramatično upozorenje znanstvenika: Idioti, pokrenite se

>> Studija: Globalno zagrijavanje će povećati bolesti i smrtnost

Nažalost, ne radi se ni o kakvoj iznimki, već o dijelu dugoročnog trenda zagrijavanja uslijed ljudski uzrokovanih klimatskih promjena. Mjerenja ne ostavljaju mjesta sumnji - u usporedbi s prosječnom temperaturom između 1960. i 1990. prosječna temperatura je u zadnjih stotinu godina porasla više od jednog stupnja. A takav trend zagrijavanja sa sobom ne nosi samo idilične prizore s plaže, već i požare, suše, poplave, povećanu smrtnost zbog vrućina, epidemije i druge opasnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara