Austrija najavila uvođenje poreza tehnološkim kompanijama

Austrija najavila uvođenje poreza tehnološkim kompanijama
Ilustracija: EPA

AUSTRIJA je najavila uvođenje poreza tehnološkim kompanijama nakon neuspjelog pokušaja na razini Europske unije da posreduje u dogovoru o oporezivanju tehnoloških divova poput Amazona i Facebooka.

Austrijski šestomjesečni mandat rotirajućeg predsjedavanja EU-om završava u utorak kada dirigentsku palicu preuzima Rumunjska.

Plan oporezivanja na razini Unije još nije uspio 

Ministri financija EU-a nisu uspjeli u prosincu postići dogovor o oporezivanju digitalnih prihoda unatoč francusko-njemačkom planu da pred sam sastanak osiguraju podršku inicijativi.

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici izjavio je nakon sastanka da se od plana oporezivanja na razini EU-a nije odustalo.

''Dodatno uz europski plan... mi ćemo napraviti korak na nacionalnoj razini - uvest ćemo digitalni porez u Austriji", kazao je u subotu kancelar Sebastian Kurz.

"Cilj je jasan - oporezivati kompanije koje ostvaruju veliku zaradu na Internetu a gotovo i ne plaćaju porez - poput Facebooka i Amazona'', izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz bez dodatnih pojašnjenja.

Dio porezne reforme

Austrijski ministar financija Hartwig Loeger priprema prijedlog koji će biti dio porezne reforme u sljedećoj godini, stoji u priopćenju.

Pojedinosti digitalnog poreza bit će objavljene na sjednici vlade 10. i 11. siječnja.

Austrija je već najavila da će uvesti digitalni porez ako EU to ne učini, no u priopćenju austrijskog kancelara ne spominje se neuspjeh plana na europskoj razini.

''Ostvaren je veliki napredak na europskoj razini (tijekom austrijskog predsjedanja). Postignut je načelni dogovor da bi se na razini EU-a trebao uvesti digitalni porez'', rekao je Kurz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara