Austrijska oporba napada Kurza: "Bilo bi važno da kancelar prijeđe s ja na mi"

Austrijska oporba napada Kurza: "Bilo bi važno da kancelar prijeđe s ja na mi"
Foto: EPA

AUSTRIJSKA oporba, o kojoj ovisi hoće li kancelar Sebastian Kurz zasad ostati na vlasti, napala je danas mladog konzervativca koji je ministre iz desničarske stranke brzo zamijenio tehnokratima do održavanja novih izbora.

Kurz mora pridobiti socijaldemokrate

Kurz je jučer odnio početnu pobjedu u borbi za vlast s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPOe) nakon što je smijenio njihova ministra unutarnjih poslova uslijed skandala koji je doveo do pada čelnika FPO-a i raspada koalicije FPO-a i Kurzovih pučana (OeVP).

No Kurz sada mora pridobiti potporu oporbenih socijaldemokrata ili bijesnog FPOe-a kako bi u ponedjeljak preživio glasanje o povjerenju koje bi mu moglo zadati ozbiljan udarac uoči prijevremenih izbora koji se očekuju u rujnu.

"Bilo bi doista važno da kancelar s 'ja' prijeđe na 'mi'", rekla je zamjenica predsjednika parlamenta Doris Bures, utjecajna socijaldemokratkinja.

Njezina stranka priopćila je da je Kurz nije konzultirao oko izbora stručnjaka koji su u srijedu preuzeli svoje resore, uključujući ministarstvo unutarnjih poslova i obrane. Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koju je kandidirao FPOe, ali nije članica te stranke, zadržala je funkciju.

Novi ministri

Novi ministri, među kojima je i bivši sudac i dva s vezama sa SPOe-om, prisegnuli su danas popodne u uredu predsjednika Alexandera Van der Bellena.

Pošto se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinza-Christiana Strachea, politička kriza u Austriji se širi i sada prijeti kancelaru Kurzu.

Prijedlog o glasanju o nepovjerenju podnijela je manja oporbena stranka Jetz (Zeleni), ali socijaldemokrati i stranka krajnje desnice FPOe nisu isključili mogućnost da joj pruže potporu, što bi im omogućilo da dobiju većinu i sruše predsjednika vlade prije prijevremenih parlamentarnih izbora.

Izbore je kancelar najavio nakon objavljivanja dijelova tajne videosnimke na kojoj predsjednik FPOe-a Strache na Ibizi, u Španjolskoj, 2017. u razgovoru s tobožnjom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja u Austriji.

Skandal koji potresa austrijsku političku pozornicu nekoliko dana prije europskih izbora, završio je za nekoliko dana Stracheovom ostavkom na sve dužnosti, pa tako i na vicekancelarsku, a potom i odlaskom svih ministara FPOe-a iz vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara