Autor poznatih BBC-jevih dokumentaraca: Klimatske promjene su najveća prijetnja

Autor poznatih BBC-jevih dokumentaraca: Klimatske promjene su najveća prijetnja
Screenshot: BBC

SLAVNI britanski prirodoslovac Sir David Attenborough (92) upozorio je da su klimatske promjene najveća prijetnja čovječanstvu u više tisuća godina koje bi mogle dovesti do kolapsa civilizacije i izumiranje "velikog dijela prirodnog svijeta".

Attenborough, koji je najpoznatiji po pisanju scenarija i naraciji čuvenih dokumentarnih serija britanskog BBC-a Life (Život) i Planet Earth (Planet Zemlja), poslao je ovu poruku s otvaranja ceremonije klimatske konferencije Ujedinjenih naroda COP 24 u poljskom gradu Katowicama.

Ovaj je summit najvažniji za pitanje borbe protiv klimatskih promjena od klimatskog summita u Parizu 2015. na kojem je dogovoren Pariški sporazum o klimi.

"Vrijeme istječe"

"Trenutno se suočavamo s ljudski uzrokovanom katastrofom na globalnoj razini. Naša najveća prijetnja u zadnjih nekoliko tisuća godina, klimatske promjene. Ako ne poduzmemo nešto, kolaps naših civilizacija i izumiranje velikog dijela prirodnog svijeta je na horizontu", rekao je Attenborough.

Ovaj prirodoslovac i dokumentarist zauzet će "sjedalo naroda" na konferenciji, predviđeno kao svojevrsna poveznica između političara i javnosti na sastanku. 

"Ljudi svijeta su progovorili. Njihova je poruka jasna. Vrijeme istječe. Žele da vi, donositelji odluka, djelujete", zaključio je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je također na otvaranju summita da su klimatske promjene "stvar života i smrti" za mnoge zemlje te kako svijet "nije ni blizu onome što bi trebao biti" u tranziciji prema ekonomiji niske razine emisija ugljika, koje efektom staklenika izazivaju klimatske promjene.

Ipak, ova je konferencija prilika da se "ispravi kurs broda", zaključio je Guterres.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara