Bandić: Ako netko može birati je li muško ili žensko, možemo i mi glasati kako želimo

Bandić: Ako netko može birati je li muško ili žensko, možemo i mi glasati kako želimo

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u petak je u Saboru izjavio kako se osobno protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, ali da će zastupnici njegova saborskog kluba, u kojemu su uz njegovu stranku i zastupnik Reformista te neovisni zastupnici, glasati po vlastitoj savjesti, a svih sedmero bit će protiv oporbenog prijedloga za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

>> UŽIVO Sabor danas glasa o Istanbulskoj konvenciji i opozivu Martine Dalić

Bandić, zagrebački gradonačelnik, uvjeren je da u hrvatskom društvu postoji suglasnost o potrebi ulaganja dodatnog napora u sprječavanju, kažnjavanju i iskorjenjivanju nasilja u obitelji, posebice učestalog nasilja nad ženama. No, naglasio je, žestoke rasprave u javnosti, masovni prosvjedi i različita tumačenja ukazuju kako su dijelovi Istanbulske konvencije dvojbeni, nejasni i višeznačni, čime je plemenita namjera suzbijanja nasilja i zaštite žena "kontaminirana i kompromitirana".

Istaknuo je kako znatan dio hrvatskih građana smatra da se ratifikacijom Konvencije unosi neznanstvena i nadasve štetna rodna ideologija, koju je papa Franjo nazvao "ideološkom kolonizacijom", pa se te strahove "ne smije ignorirati". U suprotnom bismo, upozorio je, u budućnosti mogli snositi posljedice nedovoljno osviještenih odluka i ozbiljnih društvenih razdora.

"Smatramo kako svim odlukama i potezima koji unose razdor i podjele u društvu trebamo pristupati s dužnim oprezom, tim više što nam je zemlja opterećena mnogobrojnim problemima od vitalnog nacionalnog interesa. Bilo bi puno mudrije i korisnije raspravljati i tražiti rješenja za probleme poput demografske krize, iseljavanja mladih, jačanja gospodarstva, strukturalnih reformi", poručio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da radi stabilnosti države i prijeko potrebnog sklada u društvu izglasavanje ratifikacije treba odgoditi dok se ne rasprave i riješe sva sporna pitanja.

Iako su konferenciju za novinare sazvali da bi najavili kako će danas u Saboru glasati o Istanbulskoj konvenciji, nijedan od sedmero članova Kluba nije se htjelo izjasniti, nego su novinarima poručili da će to vidjeti na glasanju.

Predsjednik Kluba, zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, kazao je kako će zastupnici tog kluba glasati po savjesti jer nemaju dvojbi i prijepora oko same Istanbulske konvencije, nego u vezi s onim što slijedi i kako će se provoditi.

Najavio je i kako će Klub ministrici Dalić njihov dati punu potporu, jer je "lex Agrokor u dobroj fazi, kriza se dobro rješava i Agrokor će imati dobru budućnost, pa porezni obveznici neće morati ništa platiti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara