Bandić ipak nije potpuno poludio, ne postavlja umjetnu travu oko Džamije

Bandić ipak nije potpuno poludio, ne postavlja umjetnu travu oko Džamije
Foto: Index

ZBOG par kvadrata umjetne, plastične trave podigla se jutros bura na društvenim mrežama. Prosvjednici koji već mjesecima bezuspješno pokušavaju zaustaviti devastaciju okoliša i zgrade Meštrovićevog paviljona na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma upecali su se na jedan tepih umjetne trave na asfaltu izvan gradilišta i zaključili da je gradonačelnik Milan Bandić odlučio okoliš Doma hrvatskih likovnih umjetnika ozeleniti plastikom. 

Trava u balama

Istina, ipak, nije toliko suluda. Plato koji je nemilosrdno iskrčio počupavši sve do posljednjeg stabla i grma ipak se prekriva prirodnom, unaprijed uzgojenom travom u balama.

Nije čudo da su prosvjednici okupljeni u inicijativu Vratite magnoliju povjerovali da bi Bandić zaista mogao položiti umjetnu travu. Od samog početka radovi oko i na Paviljonu obilježeni su Bandićevim mahnitanjem.

Počupao stabla, ostavio fontanu

Počupao je sva stabla pravdajući operaciju željom samoga Ivana Meštrovića da paviljon bude na čistoj plohi nesakriven drvećem. No, nije maknuo fontanu koja Meštroviću nije bila ni u primisli nego ju je dodao arhitekt Stjepan Planić kada je ustaški poglavnik Ante Pavelić dao sagraditi minarete uz paviljon pretvorivši ga u džamiju. A i nasumično je posadio četiri nove magnolije što je u suprotnosti s idejom čiste plohe.

Zaradio kaznenu prijavu

Nadalje, svi planovi su držani kao najveća tajna. Čak ni na javnoj sjednici skupštinskog Odbora za prostornu uređenje zainteresiranima su projekti dani samo na kratko na uvid. Inicijativa Vratite magnoliju zbog svega je protiv Bandića podnijela kaznenu prijavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara