Bandić kod fontana gradi spomenik Tuđmanu za 4,5 milijuna kuna

Bandić kod fontana gradi spomenik Tuđmanu za 4,5 milijuna kuna
Foto: Duško Jaramaz, Sanjin Strukić/Pixsell, zagreb.hr

NAKON desetak godina obećavanja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za postavljanje spomenika Franji Tuđmanu. Međutim, spomenik neće biti postavljen na trgu koji nosi ime prvog predsjednika Hrvatske nego Bandiću pod prozorom. Prema natječaju, spomenik autora Kuzme Kovačića bit će postavljen na mjestu sadašnjeg obeliska Granit koji pamti, koji je 1994. godine postavljen u spomen na 900. obljetnicu Zagrebačke biskupije.

Obelisk, ili piramida, kako je popularno zovu, s križanja Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice bit će premješten na još uvijek nepoznatu lokaciju. 

Kamen Cashmir White i citat iz zatvorskog dnevnika

Prema natječaju, radovi na postavljanju spomenika i uređenju platoa oko njega trebali bi koštati 4,5 milijuna kuna. Tuđmanov brončani kip bit će postavljen na blok izrađen od kamena Cashmir White, koji bi trebao biti ispjeskaren i paljen te će na njemu biti i brončani grb RH i natpis ''Dr. Franjo Tuđman - prvi hrvatski predsjednik'' s datumima njegovih rođenja i smrti.

Cijeli prostor bit će popločan kockama od armiranog betona od kojih će neke biti u razini s tlom dok će neke biti izdignute kako bi mogle služiti kao klupe. Na jednoj od njih bit će i brončani natpis: ''Možete mi, evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam.'' Citat je to iz Tuđmanovog zatvorskog dnevnika od dana 14. kolovoza 1984. godine, odnosno 81. dana tog odsluženja zatvorske kazne.

Bandićev spomenički zanos neće, navodno, završiti postavljanjem spomenika Tuđmanu. Tuđman bi u budućnosti trebao gledati prema Spomeniku domovini koji će biti postavljen između zgrade gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. 

Trg ostao zapušten

Promjena lokacije spomeniku Franji Tuđmanu došla je nakon dugogodišnjeg natezanja sa zagrebačkim HDZ-om koji nikako nije želio da se spomenik podigne na livadi koja danas nosi ime prvog predsjednika. Smatrali su tu lokaciju neprimjerenom i previše udaljenom od centra grada. Bandić im je, pak, uzvraćao da je baš ta livada odlično mjesto jer je Tuđman na njoj održao najveći predizborni skup na Cvjetnicu 1991. godine.

U međuvremenu je uz sudjelovanje Udruženja hrvatskih arhitekata raspisao i natječaj za izradu spomenika na koji su bili pozvani Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić. Pobijedio je Kovačić i njegov spomenik trebao je biti uklopljen u idejno rješenje uređenja koje je arhitekt Nenad Fabijanić izradio još 1998. godine. Za uređenje je izdana i dozvola, a radovi su trebali početi još 2013. godine. Osim table s Tuđmanovim imenom, na livadi nikada ništa nije napravljeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara